Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Lagao nas je!

"Umorne smo od toga da budemo dobre djevojke, nije nas to nigdje dovelo": Žene u Rusiji sve se glasnije protive Putinu

Prosvjednice u Rusiji
Prosvjednice u Rusiji Foto: Afp
Žene u Rusiji čiji muževi, sinovi i prijatelji su poslani na front sve se glasnije protive predsjedniku Vladimiru Putinu. Tvrde da gubi utjecaj i moć svjesne da im je lagao.

Okružene bijelim snijegom, žene s bijelim maramama zahtijevaju povratak svojih muškaraca iz Ukrajine, i stvaraju sve veći pokret na lokalnoj razini.

Žene, supruge i majke 300.000 regrutiranih ruskih muškaraca, propitkuju službeni narativ i organiziraju javne prosvjede. Pokret je dobio na zamahu nakon što trupe nisu rotirane kako je obećano, a njihovi voljeni ostali su u Ukrajini.

"Umorne smo od toga da budemo dobre djevojke. Nije nas to nikamo dovelo", poručila je za Guardian Marija Andrejeva.

Pročitajte i ovo Jaslice u Betlehemu u ruševinama Rat na Bliskom istoku Stravična noć i jutro užasa u Gazi: Izrael u jednom od najsmrtonosnijh napada ubio desetke djece i žena

Dok su povijesno prosvjedi koje su predvodile žene utjecali na odluke tijekom prvog čečenskog rata, nedavne akcije Kremlja potiskuju neslaganje, čineći pokret delikatnim pitanjem za vlasti.

Žene, koje koordiniraju na Telegramovom kanalu Put Domoy, promijenile su svoje stajalište od neprotivljenja do preispitivanja rata i Putinove politike, što je izazvalo relativno blagu službenu reakciju.

Putinov orkestrirani susret s majkama kritiziran je, a nekima u pokretu nuđen je novac za šutnju. Kako se njihovi zahtjevi ignoriraju, jezik žena je otvrdnuo, a percepcija sukoba unutar pokreta se promijenila.

Pročitajte i ovo Berlinska policija Napetosti rastu Policija najavila veliku operaciju za Novu godinu: "Situacija je izazovna i složena"

Jedna od supruga kaže da ju je tretman njezina supruga naveo da preispita službeni narativ Kremlja o ratu u Ukrajini.

"Putin nam je prvo lagao da se civili nikada neće morati boriti. Počinjete razmišljati laže li i on zašto smo u Ukrajini? Neki još uvijek vjeruju državnoj propagandi. Ali mnogi mijenjaju mišljenje o specijalnoj vojnoj operaciji", poručila je za kraj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene