Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva bešćutnost

Svijet zgrožen presudom - U 8. mjesecu trudnoće osuđena na smrt vješanjem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo je bila osuđena na sto udaraca bičem zbog braka s kršćaninom, a sada je, u osmom mjesecu trudnoće, osuđena i na smrt vješanjem jer se nije željela vratiti na islam.

Mlada Sudanka osuđena je u četvrtak na smrt vješanjem zbog prelaska na kršćanstvo, kazali su sudski izvori.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sramota Trudnica izgubila bebu zbog nevjerojatne pogreške liječnika Thomas Eugene Creech odgođeno pogubljenje Serijskom ubojici čak osam puta pokušali ubrizgati smrtonosnu injekciju: Nekome je govorio "Volim te"

Sudac je od Mariam Yahije Ibrahim (27) zatražio da se odrekne svoje kršćanske vjere i vrati na islam. Rođena od oca muslimana, ona je osuđena u skladu s islamskim zakonom na snazi u Sudanu od 1983. godine koji zabranjuje promjenu vjeru pod prijetnjom smrtne kazne.

"Dali smo vam tri dana da se odreknete svoje vjere, ali ste inzistirali da se ne vratite na islam. Osuđujem vas na smrtnu kaznu vješanjem", kazao je sudac Abas Muhamed Al-Kalifa mladoj ženi, prekrivena lica, u tradicionalnoj sudanskoj haljini, koja nije pokazivala osjećaje.

Prije presude, muslimanski vjerski vođa uzalud ju je nastojao uvjeriti da se vrati na islam, ali ona je sucu mirno rekla: "Kršćanka sam i nikad se nisam preobratila".

Tijekom suđenja pred sudom u Haj Yousefu, predgrađu Kartuma gdje žive brojni kršćani, Ibrahim, udana za kršćana iz Južnog Sudana, osuđena je i na 100 udaraca bičem zbog "preljuba".

Dramatični trenuci: Omča mu je bila oko vrata, a onda ga je spasio šamar

Po sudanskoj interpretaciji islamskog zakona, muslimanka se ne može udati za nemuslimana te se brak takvog tipa smatra "preljubom".

Presuda je izazvala kritike međunarodne zajednice. "Osuđujemo odlučno presudu i zahtijevamo od sudanske vlade da poštuje obveze određene međunarodnim zakonima o zaštiti prava čovjeka", reagirala je u priopćenju glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Caitlin Hayden, osuđujući "sustavno, flagrantno i neprestano kršenje slobode vjeroispovijesti" u Sudanu.

Američki State Department izrazio je "duboku zabrinutost" i pozvao vladu da "poštuje pravo na vjersku slobodu iz vlastita prijelaznog ustava iz 2005.".

Velika Britanija je putem svojeg ministra za afrička pitanja Marka Simmondsa izrazila "zgražanje nad tom barbarskom presudom koja svjedoči o istinskom ponoru između prakse sudanskih sudova i obveza zemlje u području ljudskih prava".

Mariam je trenutno u osmom mjesecu trudnoće. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene