Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1,1 milijun eura

Dobila rekordnu odštetu zbog komplikacija nakon operacije vagine: "Doživotno će trebati njegu"

Yvette Greenway-Mansfield
Yvette Greenway-Mansfield Foto: FACEBOOK/Yvette Greenway-Mansfield
Žena koja je pretrpjela traumatske komplikacije zbog vaginalnog mrežastog implantata dobila je rekordnu odštetu veću od milijun eura.

Yvette Greenway-Mansfield (59) dobila je mrežasti implantat u Sveučilišnoj bolnici u Coventryju 2009. godine i nakon toga je patila od ozbiljnih komplikacija. Njezina tužba zbog medicinskog nemara protiv bolnice pokazala je da je operacija obavljena prerano i nepotrebno te da je njezin obrazac za pristanak bio preinačen kako bi uključio dodatne rizike nakon što ga je Greenway-Mansfield potpisala.

Greenway-Mansfield rekla je da je dodijeljena odšteta "veliko olakšanje", ali je dodala da su mnoge druge žene koje su pretrpjele sličnu štetu dobile malu ili nikakvu odštetu, te je kritizirala neuspjeh vlade da uspostavi agenciju za financijsku naknadu za žrtve.

"Ja nisam jedina. Ima na tisuće žena poput mene", rekla je za The Guardian.

"Trebao bi postojati novac za obeštećenje ovih žena i uspostavljen plan skrbi kao automatski odgovor na žene oštećene mrežom", dodala je.

Bol je postajala jača

Greenway-Mansfield prvo je posjetila svog liječnika opće prakse 2009. godine nakon što se pojavila nelagoda u donjem dijelu trbuha i povećana učestalost mokrenja, što je izazvalo tjeskobu oko pijenja tekućine. Njezini simptomi pripisani su prolapsu maternice i ginekolog konzultant je preporučio vaginalnu histerektomiju s umetanjem transvaginalne trake (TVT) mrežnog implantata.

U početku se činilo da je operacija bila uspješna, ali 2017., dok je bila na poslovnom putu na Novom Zelandu, počela je osjećati bolove i krvarenje.

"Nakon mog povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo, sugerirano je da je mrežica možda počela erodirati u stjenku vagine", rekla je Greenway-Mansfield.

"Bila sam šokirana kada sam čula ovu informaciju jer nisam imala pojma da se takve komplikacije mogu dogoditi."

Njezina je bol postala jača, ali rečeno joj je da nema očitog medicinskog rješenja. U veljači 2020. mrežica je uklonjena nakon privatne preporuke za bolnicu Spire Bristol, ali ona sada pati od urinarne i fekalne inkontinencije i kronične boli.

Tužba je utvrdila da je obrazac kojim je pristala na postupke izmijenjen nakon što ga je ona potpisala. Bolnička verzija uključivala je cistoskopiju i dodatne rizike, uključujući neuspjeh zahvata, eroziju trake, bol, preaktivan mjehur i duboku vensku trombozu. Svega toga nije bilo na originalnoj kopiji koju je pacijentica zadržala.

"Da nisam zadržala tu dokumentaciju, mogla bih stajati na sudu i biti proglašena lažljivicom. Srce mi se slama zbog žena koje to moraju proći", rekla je. 

Također se smatralo da je operacija obavljena prije nego što su ispitane druge mogućnosti, poput fizioterapije i vježbanja mjehura.

"Ginekolog je prerano posegnuo za operacijom, prije nego što je iscrpio sve bihevioralne i medicinske mogućnosti. Nadalje, napravio je pogrešnu operaciju za pogrešno stanje i nepotrebno je krenuo u operaciju. Posebno je šokantno da je Greenway-Mansfield potpisala obrazac pristanka koji je kasnije izmijenjen kako bi uključio rizike s kojima nikada nije bila upoznata", objasnio je Neil Clayton, odvjetnik i partner u tvrtki Lime Solicitors koja je zastupala Yvette.

"Nikakav novac ne može u potpunosti kompenzirati bol koju je pretrpjela i koju će i dalje osjećati, kao i doživotnu njegu koja će joj biti potrebna, a sve to proizlazi iz toga što joj uopće nije bila potrebna mrežica", dodao je.

"Izravno smo se najiskrenije ispričali gospođi i priznajemo da je na njezin život utjecao ovaj postupak iz 2009. Obavljanje postupaka koji koriste vaginalnu mrežicu za liječenje stresnog urinarnog sustava inkontinencija ili prolaps zdjeličnih organa zaustavljen je u Engleskoj od 2019. godine, a 2022. godine osnovani su specijalistički centri", rekao je glasnogovornik sveučilišnih bolnica Coventry i Warwickshire NHS Trust.

"Nadamo se da će nagodba omogućiti Greenway-Mansfield da zadovolji svoje stalne potrebe za njegom i pružiti sigurnost njoj i njezinoj obitelji u budućnosti", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene