Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomno prate zbivanja

Zemlje Zapada o vojnoj pobuni u Rusiji: Britanski obavještajci otkrili što će biti ključno za razvoj ruske krize

Rostov na Donu - 1
Rostov na Donu - 1 Foto: Afp
Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Poljska i Italija odvojeno su poručili kako pomno prate događaje u Rusiji, nakon što je šef privatne vojne formacije Wagner pokrenuo pobunu protiv ruskih vlasti.

"U nadolazećim satima lojalnost ruskih sigurnosnih snaga, a posebno Nacionalne garde, bit će ključna za razvoj ove krize. To predstavlja najznačajniji izazov ruskoj državi u posljednje vrijeme", navodi se u redovnom obavještajnom biltenu britanskog ministarstva obrane.

London navodi da je Prigožinov Wagner prešao iz dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom u Rusiju na najmanje dvije lokacije te da je "gotovo sigurno" zauzeo ključne sigurnosne položaje u Rostovu na Donu.

"Dodatne jedinice Wagnera kreću se prema sjeveru kroz oblast Voronjež gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve", navodi se.

Dodaje se kako postoje "vrlo ograničeni dokazi" o borbama između Wagnera i ruskih snaga sigurnosti.

"Neki su vjerojatno ostali pasivni, prešutno pristajući uz Wagner", ističe se.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u ažuriranim uputama britanskim državljanima navodi kako izvješća ukazuju na "vojne tenzije u regiji Rostov i rizik od dodatnih nereda u zemlji".

Poljski predsjednik Andrzej Duda na Twitteru je objavio kako je održao ujutro konzultacije s premijerom i ministrom obrane, kao i saveznicima, zbog situacije u Rusiji.

"Tijek događaja izvan naše istočne granice prati se kontinuirano", napisao je.

Elizejska palača priopćila je kako predsjednik Emmanuel Macron pomno prati situaciju u Rusiji. "Ostajemo usredotočeni na potporu Ukrajini", priopćila je Elizejska palača.

Glasnogovornik njemačke vlade priopćio je kako vlada "pomno prati događanja u Rusiji".

Iz ureda talijanske premijerke Giorgie Meloni priopćeno je kako Meloni "pomno prati događanja u Rusiji koja pokazuju da napad na Ukrajinu uzrokuje nestabilnosti unutar Rusije".

Čelnici institucija EU-a o stanju u Rusiji: To je unutarnja stvar

Čelnici europskih institucija ističu u subotu da pozorno prate razvoj situacije u Rusiji nakon pobune privatne paravojske protiv ruskih vlasti i da je riječ o “unutarnjoj stvari Rusije”.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je preko Twittera da “pozorno prati razvoj situacije u Rusiji”, da je u kontaktu s čelnicima država članica EU-a i G7.

“Ovo je očito unutarnja stvar Rusije”, kaže Michel i dodaje da “naša potpora Ukrajini ostaje nepokolebljiva”.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu - 1 Srušena stabla FOTO/VIDEO Snažno nevrijeme poharalo Hrvatsku: Kiša i tuča veličine oraha - u padu stabla ozlijeđena maloljetna djevojka

“Ovo je unutarnja stvar Rusije. Pratimo situaciju”, poručio je Eric Mamer, glasnogovornik predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će slomiti ono što je nazvao "oružanom pobunom", nakon što je vođa pobunjenih plaćenika Jevgenij Prigožin u subotu rekao da je preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vodstva.

Dramatičan obrat, s mnogim nejasnim detaljima, čini se kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je zapovjedio opću invaziju na Ukrajinu - koju je nazvao "specijalnom vojnom operacijom" - u veljači prošle godine.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da su "pretjerane ambicije i interesi doveli do izdaje", a pobunu je nazvao "ubodom nožem u leđa". "To je udarac Rusiji, našem narodu. A naše akcije u obrani domovine od takve prijetnje bit će oštre."

Više o zbivanjima u Rusiji pratite >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene