Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Regionalna suradnja

Zemlje JI Europe potvrdile dobrosusjedske odnose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici država i vlada zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) prihvatili su Istanbulsku deklaraciju kojom se obvezuju na regionalnu suradnju, a hrvatskom diplomatu Hidi Biščeviću produljen je mandat glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju, operativnog tijela SEECP-a.

Na konferenciji za novinare koju su održali predsjednici Turske kao dosadašnje jednogodišnje predsjedateljice, Crne Gore kao nove predsjedateljice i Srbije kao buduće, turski predsjednik Abdullah Gul naglasio je kao nadasve važan korak u posljednje vrijeme prihvaćanje Deklaracije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu. Na novinarsko pitanje o odsutnosti predstavnika Kosova, unatoč cilju o uključenju cijele regije u proces suradnje, Gul, uz kojega je sjedio Boris Tadić, predsjednik Srbije koja ne priznaje neovisno Kosovo, rekao je da je 'važno početi dijalog, a upravo se to čini ovdje'.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

'Potvrđujemo regionalnu suradnju i dobrosusjedske odnose na načelima Povelje SEECP-a, Povelje UN-a, Helsinškog dokumenta, OESS-a, Vijeća Europe', navodi se u deklaraciji i dodaje: 'Čvrsto vjerujemo da zajedničko povijesno i kulturno naslijeđe te vrijednosti koje dijelimo i zajednički ciljevi pružaju potreban temelj za preobrazbu naše regije u područje mira, prijateljstva, stabilnosti i blagostanja'. 'Podupiremo Odluku ministara vanjskih poslova SEECP-a od 22. lipnja da ponovno imenuju Hidu Bišćevića glavnim tajnikom Vijeća za regionalnu suradnju', navodi se u Istanbulskoj deklaraciji koju su na konferenciji predstavili predsjednici Trojke, Turske kao dosadašnje, Crne Gore kao nove predsjedateljice i Srbije kao iduće.

>> 'Bolje biti okružen dobrim susjedima nego najboljim ogradama'

Završni dokument skupa izražava se žaljenje zbog gubitaka života humanitaraca u napadu izraelske vojske krajem svibnja na humanitarnu flotilu koja se uputila u Gazu, a u zasebnoj izjavi osuđuju se zadnji teroristički napadi kurdske organizacije PKK. Perspektive integracije u Europsku uniju i NATO istaknute su kao bitni ciljevi, navodi se u deklaraciji u kojoj se pozdravljaju ostvareni napretci pojedinih zemalja. Sastanak je poslije podne nastavljen skupom šefova država jugoistočne Europe 'Kulturni koridori' čiji su suorganizatori UNESCO i Vijeće Europe. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je u srijedu ranije održao govor, sastao se s bugarskim predsjednikom Georgijem Parvanovim, a trebao bi se sastati i s povjerenikom EU-a za proširenje Štefanom Fueleom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene