Politička analitičarka Željka Grubišić iz Washingtona (Foto: Dnevnik.hr)
Politička analitičarka Željka Grubišić iz Washingtona (Foto: Dnevnik.hr)

"Predsjednik Obama odigrao je veliku ulogu kad je u svom prvom govoru nakon izbora priznao pobjednika i pozvao naciju da se ujedini u radu koji predstoji. Mislim da se ova eskalacija sinoć u Portlandu više neće ponoviti."


U Dnevniku Nove TV na temu prosvjeda u Americi nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika gostovala je politička analitičarka Željana Grubišić.

Na pitanje koja je njena procjena, hoće li se stanje SAD-u smiriti, kazala je: "Stanje će se smiriti jer se mora smiriti, izbori su bili legitimni. Predsjednik Obama odigrao je veliku ulogu kad je u svom prvom govoru nakon izbora priznao pobjednika i pozvao naciju da se ujedini u radu koji predstoji. Mislim da se ova eskalacija sinoć u Portlandu više neće ponoviti, i huliganstvo koje smo vidjeli".

Upitana kako komentira Trumpove prve korake i susret s predsjednikom Obamom kazala je kako bi taj susret ocijenila pozitivnim. "Susret je bio pozitivan, poznavajući pozadinu njihovih međusobnih političkih razlika, ali našli su se u situaciji da zajednički pristupe radu, da pristupe prijenosu državne vlasti na jedan miran i staložen način.

Jer, kako čujemo, Donald Trump želi duboke rezove u ekonomiji i politici, a Obama je i ovim susretom odigrao važnu ulogu. Mislim da su obojica učinila ono što se najbolje moglo učiniti, s obzirom na priličnu netrpeljivost izraženu u kampanji. Mislim da ima nade u zajednički rad i dalje."

Što s tiče izgleda buduće Trumpove administracije, kazala je kako se sad izvlače imena onih koji su bili dužnosnici u Reaganovoj administraciji. "Mnogi čelnici, lobisti, osoblje u Kongresu okupljeni su oko ugledne washingtonske republikanske zaklade Heritage. No, budući da je i sama stranka podijeljena, pitanje je u kojoj će mjeri prevladati čelnici koji dolaze iz konzervativnijeg dijela Republikanske stranke, i koliko će oni biti presudni u vođenju nove administracije, jer se mora naći kompromis između mlade generacije republikanaca, koje predvodi Paul Ryan, sadašnji glasnogovornik Zastupničkog doma."