Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zatišja ''uzvratio''

Novi prosvjedi diljem SAD-a: Trump prosvjednike nazvao ''nepoštenim profesionalcima koje potiču mediji''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine ljudi, uglavnom studenata, u četvrtak su ponovo izašle na ulicu diljem Sjedinjenih Država kako bi izrazile nezadovoljstvo izborom Donalda Trumpa za predsjednika. A nakon par neobično ''tihih'' dana i Trump se vratio na taktiku koju je koristio u predizbornoj kampanji - društvenim medijima. U četvrtak navečer požalio se na tisuće ''nepoštenih'' prosvjednika.

U Los Angelesu stotine studenata su u povorci prošetale kampusom sveučilišta UCLA noseći transparente na kojima je pisalo "Zbacite Trumpa" i "Ljubav pobjeđuje mržnju".

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Odmah nakon proglašenja Trumpove neočekivane pobjede u utorak, na tom su se kampusu održali prvi prosvjedni skupovi.

Nešto sjevernije, u San Franciscu, oko tisuću mladih, uglavnom srednjoškolaca, prošetalo je kroz financijsku četvrt prema gradskoj vijećnici izvikujući "To nije moj predsjednik!" zaustavivši promet.

"Donald Trump je rasist. Napada sve imigrante i muslimane. Jučer su moji kolege iz razreda plakali", rekla je Pamela Campos (18) za dnevnik San Francisco Chronicle.

Tisuće studenata izrazile su svoje nezadovoljstvo i u drugim gradovima na sjeveru Kalifornije, pa tako i u Napi i Haywardu.

U New Yorku se dvjestotinjak prosvjednika okupilo na Washington Sqareu u Greenwich Villageu.

Stotine su izašle i na ulice Baltimorea, nešto južnije na istočnoj obali, pišu američka glasila koja među ostalim izvještavaju o studentskim okupljanjima u Teksasu, na jugu zemlje.

U srijedu su desetci tisuća ljudi također prosvjedovali, a drugi prosvjedi najavljeni su za vikend.

Tijekom iznimno žučne predsjedničke kampanje mnogi su Amerikanci bili zgroženi izjavama nekretninskog magnata o ženama, imigrantima, osobito latinoameričkim, o muslimanima i izbjeglicama i sada se boje da bi mogao ostvariti svoja obećanja kada 20. siječnja preuzme dužnost.

Prosvjednike nazvao ''nepoštenim profesionalcima koje potiču mediji''

A nakon par neobično ''tihih'' dana i Trump se vratio na taktiku koju je koristio u predizbornoj kampanji - društvenim medijima. U četvrtak navečer požalio se na tisuće ''nepoštenih'' prosvjednika, piše New York Daily News.

''Vrlo sam uspješno pobijedio na predsjedničkim izborima'', napisao je Trump na Twitteru dok su desetci tisuća ljutitih Njujorčana prosvjedovali ispred Trump Towera. ''Sad profesionalni prosvjednici, potaknuti medijima, prosvjeduju. Vrlo nepošteno!''

Tvit u kojem je novoizabrani predsjednik udario po medijima došao je nakon srdačnog sastanka s Barackom Obamom u Bijeloj kući nakon kojeg je Trump zahvalio predsjedniku na ''fantastičnom danu'' s ''velikom kemijom''.  

''Melaniji se jako svidjela gđa. O'', dodao je, misleći na Prvu damu Michelle Obamu

Trump je poznat po učestalom vrijeđanju političara i novinara preko Twittera, no od izborne pobjede u srijedu, objavio je samo dva, neuobičajeno blaga tvita - jedan u kojem je obećao da će kao predsjednik ujediniti zemlju i drugi u kojem je čestitao marincima 241. rođendan.

Ipak, ta čarolija pristojnosti razbijena je u četvrtak tvitovima o prosvjednicima i medijima. 

''I evo nas opet'', kazala je Ana Navarro, strateg Republikanaca. ''Trump tvita protiv prosvjednika i medija. Pa, bilo je lijepo vidjeti kako se ponaša predsjednički koliko... 40 sati?''.

Šef Obamine predsjedničke kampanje David Axelrod također se osvrnuo na ponašanje novog predsjednika. ''To nije dobro nakon izbora. Umjesto da dopre do njih, on poseže za Twitterom. Opet! Pobjednici ne cvile. Oni liječe''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene