Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupo školovanje

Želimo li njihov model obrazovanja: Svaki student dužan 26.000 dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki izbori, čini se po svemu, dobivaju na ekonomiji. Novi veliki problem te nacije je obrazovni sustav. Bitno drugačiji od europskog. Studenti uzimaju kredite za studiranje, a kriza je učinila svoje. Danas su dugovi za studentske kredite veći od kredita za stanove i kuće prosječnih Amerikanaca.

Sveučilište Marry Washington spada među jeftinija, ali i to si ne mogu priuštiti svi. Marry i Susan su uspjele. 'Imam mnogo prijatelja kod kuće, koji si to ne mogu priuštiti', kaže Susan. 'Znam i koji su pametniji od mene, ali ne mogu si to priuštiti', kaže Marry.

Pročitajte i ovo Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave"

Amerikanci su bili ponosni na svoj model obrazovanja. Davao je i rezultata. Obrazovali su i svijet. Ali model je pukao. Trenutačno studentski krediti iznose 1.000 milijardi dolara. Ili još gore, svaki je student u ovom trenutku dužan 26.000 dolara. 'To je skup i rizičan sport i onaj tko diže 30.000 dolara za studij igra rulet', kaže Ivana Vukov.

>> Što mislite o 9-godišnjem osnovnom obrazovanju?

Ivana je magistrirala na najprestižnijem sveučilištu Harvard. Zbog sjajnih je ocjena dobila besplatnu stipendiju, inače si to, zbog cijene, ne bi mogla priuštiti. 'Kod nas Vlada ima utjecaj, a u SAD-u su sveučilišta autonomna u cijenama', kaže Ivana.

'Vlada bi trebala biti odgovorna da mladoj osobi pruži mogućnost da se obrazuje', kaže studentica Eunice. Debate su se većinom bavile ekonomijom, studenti nisu bili u prvom planu. A sve manje obrazovanih Amerikanaca bit će vrlo brzo problem bilo kojoj vladi. 'Najprije što neće moći raditi niti na benzinskim stanicama, jer su njih preuzeli Meksikanci', kaže Ivana.

A Kinezi su preuzeli lidersku poziciju u obrazovanju. Svake godine na tržište puste samo 4 i pol milijuna inženjera. amerikanci već uvoze njih i Indijce u IT industriji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene