Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron i Olaf Scholz
Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron i Olaf Scholz Foto: Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u srijedu navečer u Pariz, drugu postaju svoje nenajavljene europske turneje, gdje se sastao s francuskim predsjednikom i njemačkim kancelarom, koji su mu obećali daljnju potporu.


Volodimir Zelenski je prije Pariza bio u Londonu, odakle je uputio poziv saveznicima da mu pošalju borbene zrakoplove kako bi nadjačao Rusiju.

Isti poziv uputio je i iz Pariza. "Što prije Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što prije dobije avione, to će se prije završiti ruska agresija i moći će se vratiti mir u Europi", rekao je.

Nekoliko dana prije prve obljetnice invazije koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo 24. veljače 2022., ukrajinski čelnik stigao je u Elizejsku palaču gdje ga je dočekao francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je pozvao i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Macron je izrazio odlučnost da se pomogne Ukrajini da dođe do pobjede i rekao da će nastaviti slati Ukrajini oružje. "Mi smo uz Ukrajinu. Čvrsto. I odlučni da budemo uz nju prema pobjedi i ponovnoj uspostavi legitimnih prava", rekao je. "Nastavit ćemo naše napore u smislu dostave sredstava za obranu", dodao je.

Trojica čelnika obratila su se novinarima prije večere koja će se u kasnim večernjim satima održati iza zatvorenih vrata.

Viktor Orbán Orbán poručuje Ukrajini da odustane: "Vrijeme je na strani Rusije. Putin neće izgubiti"

Ilustracija Odbjegli vagnerovac otkriva stravične detalje: "Bili su brutalni, pred pridošlicama bi strijeljali one koji se nisu htjeli boriti"

Scholz je rekao Zelenskom da će Europa i SAD nastaviti podupirati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" kako bi se othrvala ruskoj invaziji.

Rekao je da je Berlin Kijevu pomogao "financijski, humanitarno, oružjem, teškim topništvom, protuzračnom obranom, i najrecentnije, borbebnim tenkovima i nastavit ćemo tako dugo koliko bude potrebno".

Poslao je i "jasnu poruku Bruxellesu: Ukrajina pripada europskoj obitelji". Ukrajina je prošle godine dobila status kandidata za EU.

U četvrtak Zelenski treba doputovati u Bruxelles, gdje se održava sastanak na vrhu Europske unije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju