Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči američkih predsjedničkih izbora

Zelenski upozorio na eventualni povratak Trumpa na vlast: "Drugačija politika imala bi snažan utjecaj na tijek rata"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću mogao bi imati "velik utjecaj" na rat u Ukrajini, upozorio je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, manje od godinu dana od američkih predsjedničkih izbora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi povratak Donalda Trumpa na čelo SAD-a mogao imati veliki utjecaj na rat u Ukrajini.

"Ako politika idućeg predsjednika, tko god on bio, bude drugačija prema Ukrajini, hladnija ili štedljivija, tada mislim da će ti signali imati snažan utjecaj na tijek rata", rekao je Zelenskii tijekom velike godišnje konferencije za medije.

Zelenski je procijenio da je Donald Trump "drugačija osobnost" od Joea Bidena te da će stoga imati i "različitu politiku".

Pročitajte i ovo Ilustracija Blagdanski tjedan Blagdanska kupovina u posljednji čas: Pogledajte koje trgovine i centri danas rade

Ukrajinski predsjednik ipak se nada da će se glavne crte američke politike prema Kijevu zadržati, piše agencija France Presse.

Američki predsjednički izbori održavaju se u studenom iduće godine, a mnogi promatrači već ih smatraju izjašnjavanjem o nastavku potpore zapada Ukrajini.

Smanjenje američke podrške Ukrajini moglo bi utjecati i na onu Europske unije, što "svakako neće imati pozitivan učinak na Ukrajinu", smatra ukrajinski predsjednik.

"Uvjeren sam da nas Sjedinjene Države neće izdati, da će se poštivati ono što smo tamo dogovorili", vjeruje Zelenski.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća na alkarskom trkalištu Vozačica koja je u Sinju udarila djevojčicu i pobjegla sama se javila policiji

To je rekao nekoliko dana nakon povratka iz diplomatske turneje čiji je cilj bio uvjeriti SAD i Europu da nastave vojno podržavati Kijev koji se gotovo dvije godine bori protiv Rusije.

Na putovanju je uspio otvoriti pristupne pregovore s EU, ali ne i dobiti podršku američkog Kongresa za oko 61 milijarde dolara nove pomoći.

Ni EU nije uspjela dogovoriti paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura jer ga je blokirao mađarski premijer Viktor Orban.

Zelenski je rekao da bi se volio s njim sastati kako bi "pronašli rješenje" za neslaganja.

"Mi smo susjedi i pokušavamo pronaći rješenja naših pitanja. Ali za to moramo organizirati sastanak", kazao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene