Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Zbog zatopljenja je budućnost polarnih medvjeda neizvjesna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budućnost polarnog medvjeda je 'u najmanju ruku nesigurna' zbog 'ubrzanog zagrijavanja Arktika', upozorila je u četvrtak kanadska podružnica svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a.

Klimatske promjene su 'velika prijetnja za tog medvjeda koji ne može preživjeti bez leda', rekao je Geoff York, WWF-ov stručnjak za zaštitu vrsta, a 2013. će biti 'presudna'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neviđene temperature U ovoj se zemlji svi pitaju - gdje je snijeg: "Pratim prognozu 55 godina, ovo je za mene šok" Ilustracija Osjećaj kao da je 52,5 °C El Niño ubija! Crveno upozorenje izdano je za gotovo 3000 mjesta i gradova, temperature su nepodnošljive

Organizacija je 2013. proglasila 'Međunarodnom godinom polarnog medvjeda', podsjetivši da te godine obilježava 40. obljetnicu Ugovora o zaštiti sjevernog medvjeda koji je potpisalo pet zemalja u kojima ta vrsta živi, među njima i Kanada.

U zadnjih četrdeset godina te su zemlje, među ostalim, financirale znanstvena istraživanja kako bi utvrdile gdje su medvjedi najugroženiji. Uvedena su i zaštićena staništa medvjeda.

>> Plakat ćemo za zimom: 2013. godina će biti najtoplija otkako se mjere temperature

York misli da zemlje koje dijele Arktik moraju udvostručiti napore, zaštititi staništa medvjeda, ograničiti industrijski razvoj i financirati istraživanja kako bi se 'populacije sjevernog medvjeda zaštitile i sačuvalo se njihovo zdravlje u idućih 40 godina i dulje'.

U Kanadi živi 60 posto od 20.000 do 25.000 sjevernih medvjeda na planetu. Ugovor su još potpisali Danska, SAD, Norveška i Rusija.

Godine 2011. kanadska vlada je tog velikog sisavca i mesojeda, kod kojega mužjaci mogu narasti do težine od 600 kg, uvrstila na popis osjetljivih i ugroženih vrsta, ocijenivši njegov položaj 'zabrinjavajućim'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene