Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Budućnost polarnog medvjeda je 'u najmanju ruku nesigurna' zbog 'ubrzanog zagrijavanja Arktika', upozorila je u četvrtak kanadska podružnica svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a.


Klimatske promjene su 'velika prijetnja za tog medvjeda koji ne može preživjeti bez leda', rekao je Geoff York, WWF-ov stručnjak za zaštitu vrsta, a 2013. će biti 'presudna'.

Vezani članci Orao s kamerom na leđima preletio Alpe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pogled iz ptičje perspektive: Orao s kamerom preletio iznad Alpa i pokazao posljedice klimatskih promjena Ilustracija: Thinkstock "Ovakvo globalno zatopljenje dosad nije viđeno, razina mora ubrzano raste"

Organizacija je 2013. proglasila 'Međunarodnom godinom polarnog medvjeda', podsjetivši da te godine obilježava 40. obljetnicu Ugovora o zaštiti sjevernog medvjeda koji je potpisalo pet zemalja u kojima ta vrsta živi, među njima i Kanada.

U zadnjih četrdeset godina te su zemlje, među ostalim, financirale znanstvena istraživanja kako bi utvrdile gdje su medvjedi najugroženiji. Uvedena su i zaštićena staništa medvjeda.

>> Plakat ćemo za zimom: 2013. godina će biti najtoplija otkako se mjere temperature

York misli da zemlje koje dijele Arktik moraju udvostručiti napore, zaštititi staništa medvjeda, ograničiti industrijski razvoj i financirati istraživanja kako bi se 'populacije sjevernog medvjeda zaštitile i sačuvalo se njihovo zdravlje u idućih 40 godina i dulje'.

U Kanadi živi 60 posto od 20.000 do 25.000 sjevernih medvjeda na planetu. Ugovor su još potpisali Danska, SAD, Norveška i Rusija.

Godine 2011. kanadska vlada je tog velikog sisavca i mesojeda, kod kojega mužjaci mogu narasti do težine od 600 kg, uvrstila na popis osjetljivih i ugroženih vrsta, ocijenivši njegov položaj 'zabrinjavajućim'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook