Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog odluke o zabrani gradnje minareta Švicarska će odgovarati pred Vijećem za ljudska prava Ujedinjenih naroda, piše u srijedu agencija AFP koja je imala uvid u prijedlog rezolucije.


Zabrana gradnje minareta je 'iskazivanje islamofobije što je jasno kršenje međunarodnih obveza u području ljudskih prava i sloboda vjeroispovijesti', stoji u nacrtu koji upravo razmatraju muslimanske i afričke države.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosor: Hrvatska je spremna podijeliti svoja iskustva Slika nije dostupna Iran ne želi UN-ovu istragu o gaženju ljudskih prava

Nacrt rezolucije trebao bi biti podnesen Vijeću za ljudska prava koje odražva plenarno zasjedanje do 26. ožujka. Na referendumu 29. studenoga 2009., se 57,5 posto Švicaraca izjasnilo za reformu Ustava kojom se zabranjuje gradnja minareta.

Arapski parlament, tijelo Arapske lige pozvalo je Švicarce da 'još jednom razmotre tu pogrešnu odluku'.

Zbog te zabrane krajem veljače libijski vođa Moamer Gadafi pozvao je u sveti rat (džihad) protiv Švicarske. I Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu primio je tužbu u kojoj stoji da švicarska zabrana krši članke Europske konvencije o ljudskim pravima koja jamči slobodu mišljenja i vjeroispovijesti i pravo na nediskriminaciju. (Hina)