Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Negativne poruke muslimanima'

Erdogan traži od Švicarske da 'ispravi pogrešku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne prestaju stizati reakcije na ishod referenduma u Švicarskoj.

Turski premijer Recept Tayyip Erdogan zatražio je u ponedjeljak od Švicarske, gdje su se birači izjasnili u nedjelju referendumom za zabranu izgradnje minareta, da poprave tu 'pogrešku', upozoravajući na porast rasizma u Europi. 'Naša je zadaća da ih podsjetimo da učine korak unatrag u najkraćem roku glede te greške', kazao je pred parlamentom Erdogan koji predvodi islamsko-konzervativnu vladu. Ustvrdivši da pitanje o slobodi vjeroispovijesti nije nikada smjelo biti podneseno javnom glasovanju, šef turske vlade u referendumu vidi 'odraz porasta vala rasizma i krajnje desnice u Europi'. Istaknuo je i da je 'islamofobija zločin protiv čovječanstva'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred Vijećem za ljudska prava Zbog zabrane gradnje minareta Švicarska pred sudom UN-a Slika nije dostupna Anketa pokazala Više od 40 posto Francuza protivi se gradnji džamija i minareta

Šef turske države Abdulah Gul spomenuo je sa svoje strane 'sramotnu' odluku Švicaraca. Tursko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je 'konsternaciju' glasovanjem, pozivajući Švicarsku 'koja se dokazala poštivanjem različitosti i pomirljivom tradicijom', da 'poduzme mjere potrebne da se popravi ova situacija koja se kosi s njezinom tradicijom'.

Europa šalje negativne poruke muslimanima

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić osudio je u utorak ishod referenduma u Švicarskoj kojim je zabranjena gradnja minareta na džamijama u toj zemlji. Cerić je ocijenio kako je referendumski ishod odraz moralne krize kakva vlada u cijeloj Europi. U izjavi, koja je iz poglavarstva te zajednice dostavljena medijima u Sarajevu, reis Cerić je istaknuo kako nije slučajno ni to što se referendumski ishod podudario s vremenom kad je Europska unija poslala 'negativnu poruku' muslimanima u BiH te na Kosovu i u Albaniji. Nakon odluke ministara unutarnjih psolova EU-a o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. prosinca ove godine, jedino državljani BiH, Albanije i Kosova u cijeloj okolici i dalje moraju tražiti vize za putovanje u EU, pri čemu su zapravo izravno pogođeni Bošnjaci i Albanci.

'Obje poruke, ona iz Bruxellesa da smo manje vrijedni od naših susjeda Srba, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata i ova iz Švicarske da su naši vjerski i kulturni simboli nepoželjni, ne ohrabruju i ne govore o Europi u kojoj su svi ljudi i narodi jednakopravni i jednako vrijedni poštovanja', stoji u izjavi Mustafe Cerića. Poglavar Cerić drži kako su to dokazi da je Europa ne samo u gospodarskoj nego i u velikoj moralnoj krizi koja može postati samo još dublja, posebice ne prihvati li se europske muslimane kao partnere u nastojanjima za oporavak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene