Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodna mučenja

Iran ne želi UN-ovu istragu o gaženju ljudskih prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u srijedu odbio suradnju s UN-ovim posebnim izvjestiteljima koji u toj zemlji žele povesti istragu o gaženju ljudskih prava.

Istragu žele provesti napose o navodnom mučenju, koju su zatražile zapadne zemlje zbog grubog gušenja prosvjeda oporbe. UN-ovo Vijeće za ljudska prava odobrilo je u srijedu izvješće o raspravi o Iranu koju je u srijedu održalo u Ženevi i tijekom koje je teheranskim vlastima podastrlo više od stotinjak prijedloga. No iranske vlasti, koje tvrde da će istražiti mogućnost 'pozitivnog odgovora na zahtjeve za posjet koje su podnijeli posebni izvjestitelji UN-a', jasno su dale do znanja da preporuke o 'suradnji s posebnim izvjestiteljima, napose one koje se tiču mučenja, nemaju njihovu potporu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Zapadne zemlje su u ponedjeljak u Vijeću za ljudska prava osudile 'krvavu represiju' prema predstavnicima oporbe teheranskom režimu, u kojemu je prvi put proveden postupak univerzalne periodične analize (EPU). Iranske vlasti su u svojim odgovorima rekle da jamče 'građanska i politička prava svima, napose disidentima i manjinama', kao i 'odgovarajuću zaštitu aktivistima za ljudska prava i predstavnicima oporbe, slobodu mišljenja i govora, religijske slobode i slobodu ispovijedanja vjere'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene