Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog treće erupcije u tri mjeseca vlasti su evakuirale stotine seljaka s indonezijskoga otoka Sumatre, objavljeno je u ponedjeljak.


Iz planine Sinabung od nedjelje se diže stup dima visok sedam kilometara, pa je evakuirano stanovništvo u radijusu od tri kilometra.

Vezani članci Vulkan na Sumatri je aktivan (Foto: AFP) Erumpirao vulkan Sinabung: Stup pepela visok je 5 km, a niz padine šalje bujice usijanog plina! Slika nije dostupna VIDEO: Najjača erupcija vulkana u Indoneziji

Vojska je pomogla u evakuaciji 1293 osobe iz četiriju sela oko vulkana, 88 kilometara od pokrajinskoga glavnog grada Medana. Očekuje se rast broja evakuiranih, a zasad nema podataka o stradalima.

>> VIDEO Etna opet erumpirala, zatvorili zračni prostor nad Sicilijom

Kad je taj vulkan u rujnu počeo pokazivati znake aktivnosti, evakuirano je 14 tisuća ljudi. Sinabung je jedan od gotovo 130 aktivnih vulkana Indonezije koja je na 'Pacifičkome vatrenom prstenu'.

Najgora erupcija u zadnje vrijeme dogodila se krajem 2010. Tada je Metrapi, vulkan u blizini gusto naseljenoga grada Jogjakarte ubio više od 350 ljudi. (Hina)       

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook