Siv Jensen, šefica norveške Napredne stranke
Siv Jensen, šefica norveške Napredne stranke Foto: Afp

Norveška koalicijska vlada pala je u ponedjeljak nakon što se populistička desničarska Napredna stranka iz nje povukla zbog spora oko osumnjičene podupirateljice IS-a koja je vraćena iz Sirije.


Čelnica Napredne stranke Siv Jensen objavila je tu odluku nakon razgovora s vodstvom svoje stranke i premijerkom Ernom Solberg.

Vezani članci Mario Aunedi Medek Suvlasnik tvrtke koja je radila stranicu koronavirus.hr: ''Ideju smo predstavili u Vladi, oni su rekli da to treba i pitali možemo li. Rekli smo da možda možemo" Gabrijela Žalac Provjerili smo gdje su i što rade ministri koji su zbog afera morali otići - neki griju nove fotelje, drugi pokrenuli vlastite biznise: "Kušajte pa procijenite"

Osumnjičena podupirateljica Islamske države, žena rođena u Pakistanu, vraćena je u Norvešku u petak kasno navečer zajedno sa svoje dvoje djece. "Mogli smo primiti djecu, ali ne idemo na kompromise s ljudima koji su sudjelovali u terorističkim organizacijama", rekla je Jensen na tiskovnoj konferenciji.

Vlada je odobrila repatrijaciju te tri osobe iz izbjegličkog logora al-Hol u Siriji u listopadu, donoseći odluku na temelju informacije da je petogodišnji dječak jako bolestan. Jensen je također kazala da njezina stranka smatra da je napravila previše kompromisa. Dodala je kako vjeruje da će Solberg ostati na mjestu premijerke. (Hina)