Oko dvjesto tisuća pomoraca je zbog koronavirusa prisiljeno četiri mjeseca nakon roka i dalje biti na brodovima. Iz međunarodne organizacije rada ističu da to ugrožava njihovo zdravlje, ali i sigurnost plovidbe

Galerija


Međunarodna organizacija rada objavila je kako države moraju poduzeti mjere kojima bi omogućile da se gotovo dvjesto tisuća mornara zatočenih na brodovima zbog ograničenja u borbi protiv pandemije napokon vrate kući.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Studija pokazala: Ljudi zaraženi britanskim sojem korone imaju veći rizik da završe u bolnici Pomorci, ilustracija - 3 Zbog koronavirusa ostali blokirani u dalekim zemljama: "Neki od njih već su godinu dana na brodu..."

Iz organizacije ističu da su pomorci iscrpljeni i da se suočavaju s mentalnim problemima, jer su četiri mjeseca nakon što su trebali završiti s poslom i dalje prisiljeni biti na brodu.

"To ugrožava njihovo zdravlje i sigurnost pomorskog prometa. Potrebno je djelovanje da se osigura dostojan rad za pomorce, izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš", poručio je priopćenjem generalni direktor organizacije Guy Ryder.

Da stvar bude gora, odmorni pomorci ne mogu zamijeniti kolege zbog zabrane zamjene posade koja je na snazi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Ryder je stoga poručio kako bi vlade trebale označiti pomorce kao radnike čiji je rad nezaobilazan u pandemiji, i dopustiti im da se sigurno vrate kući ili ih zamijeniti svježom posadom.