Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuske vlasti pozvat će na kontrolu gotovo 7.000 pacijenata kojima bi zdravlje moglo biti ugroženo zbog pregleda obavljenih u pet centara gdje su vladali loši higijenski uvjeti, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.


Pet laboratorija djelovalo je u sklopu centra smještenog na sjeveru Francuske, i svi su zatvoreni od 7. prosinca kada je i suspendiran upravitelj tog privatnog poduzeća, Belgijanac sirijskog podrijetla, dr. Farid Alsaid.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenija ide u novo zatvaranje: Zabranjeno kretanje između regija, maske na otvorenim, za Uskrs okupljanje najviše šest osoba Njemačka kancelarka, Angela Merkel Ništa od strogog zatvaranja Njemačke za Uskrs: Merkel povukla odluku

'Pozivamo na pregled 6.791 pacijenata koji su bili pregledani u tih pet centara u 2006. i 2007. godini', objavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva.

Tjednik L' Express, koji je otkrio aferu na svojoj internetskoj
stranici, piše kako je u tim centrima vladala nehigijena, a liječnici su bili iz Belgije no često je sam radio upravo ravnatelj, dr. Alsaid koji je suspendiran na pet mjeseci.

'Pacijenti bi mogli biti zaraženi virusom (AIDS-a, hepatitisa C...) tijekom ultrazvučnog vaginalnog ili rektalnog pregleda', dodaje časopis.

Inspektori sanitarnih službi koji su istodobno obišli pet centara 5. prosinca ustanovili su kako se u njima uopće ne primjenjuju dezinfekcijska sredstva nužna za čišćenje sonde između dvaju ultrazvučnih pregleda.

Stručnjaci bi idućeg tjedna trebali iznijeti zaključke istrage.
Najhitnije žele djelovati u slučaju trudnica ili žena koje su nedavno rodile.