Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica ruskih i jedan američki astronaut prisiljeni su produljiti svoj boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici jer je u Kazahstanu, gdje bi trebali sletjeti prilikom povratka na Zemlju, loše vrijeme.


Dio posade Međunarodne svemirske stanice (ISS), dva Rusa i jedan Amerikanac, ostat će još jedan dan u svemiru jer im loše vrijeme u stepama Kazahstana ne dopušta da se u petak spuste na Zemlju, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Panika u svemiru: 'Glava mi je mokra i osjećam da voda raste!' Slika nije dostupna 37 fotografija Zemlje iz svemira koje morate vidjeti!

Kevin Ford iz NASA-e i ruski kozmonauti Oleg Novicki i Jevgenij Tarelkin od listopada 2012. borave na ISS-u, 100 milijardi dolara vrijednom laboratoriju koji leti oko 400 kilometara nad Zemljom.

>> VIDEO Što se događa s astronautima kada se vraćaju na Zemlju

Magla i ledena kiša u Kazahstanu spriječili su polijetanje helikoptera kojima se prihvatna ekipa transportira na mjesto slijetanja transportnog modula. U očekivanju odlaska svojih kolega na Zemlju, kormilo ISS-a preuzima Chris Hadfield koji je tako postao prvi Kanađanin koji zapovijeda ISS-om.

To je tek drugi put u 12-godišnjoj povijesti ISS-a, projekta u kojem sudjeluje 15 država, da je zapovjedništvo preuzeo netko tko nije Rus ili Amerikanac.

Hadfield je jedan od bazične tročlane posade koja će održavati ISS i krajem mjeseca dočekati Amerikanca Chrisa Cassidyja i Ruse Pavela Vinogradova i Aleksandra Misurkina koji bi trebali stići na ISS krajem ožujka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook