Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kapsula Sojuz sletjela

VIDEO 'Dobrodošao natrag na Zemlju, tata!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirska kapsula Sojuz s tročlanom posadom koja se vraćala s petomjesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) sigurno je prizemljila u utorak ujutro u kazahstanskoj stepi.

Chris Hadfield, zapovjednik misije i prvi Kanađanin u svemiru, njegov američki kolega Thomas Marshburn i ruski kozmonaut Roman Romanjenko sletjeli su po planu u 8.31 sati jugoistočno od grada Džezkazgana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S tri astronauta Svemirski brod Sojuz spojio se s ISS-om Slika nije dostupna Napustili ISS Trojica astronauta Sojuzom sletjeli na Zemlju

Kontrola misije u Moskvi objavila je da je sve prošlo u redu i da je posada dobro.

Let od ISS-a, koji se nalazi na 410 kilometara od Zemlje, do kazahstanske pustopoljine trajao je tri i pol sata.

Hadfield je ponedjeljak ušao u povijest i po tome što je snimio prvi glazbeni video spot u svemiru. Lebdeći u bestežinskom stanju snimio je kultnu pjesmu 'Space Oddity' Davida Bowieja. Svojom obradom nije oduševio samo svjetsku javnost nego i autora. 'Ovo je vjerojatno najsrčanija verzija te pjesme ikad snimljena', napisao je Bowie na svojoj Facebook stranici.

>> VIDEO David Bowie za kraj misije najpoznatijeg astronauta

Hadfield je Kanađanin koji je zapovijedao ISS-om i prvi koji je hodao u svemiru. Javnost ga je upoznala preko tweetova i Facebook statusa kojima je na vrlo zanimljiv način opisivao život na ISS-u. Čim se kapsula spustila na Zemlju, njegov sin Evan napisao je na astronautovoj Facebook stranici - Dobrodošao natrag na Zemlju, tata!'.

Pod njegovim zapovjedništvom dvojica astronauta s Međunarodne svemirske postaje (ISS) u subotu su u hitno organiziranom izlasku u svemir zaustavili curenje amonijaka iz rashladnog sustava jedne od solarnih ploča koje osiguravaju električnu energiju za postaju koja kruži oko Zemlje.

Hadfieldove, Marshburnove i Romanjenkove zamjene trebale bi krenuti prema ISS-u s kozmodroma Bajkonura 28. svibnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene