Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policijska brutalnost

Zbog 'krivog' udarca dobio pola milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U krivo vrijeme na krivom mjestu' možda na kraju i nije poslovica koja se može primijeniti na 53-godišnjeg Eldridgea Chatmana kojem je zbog udarca kojeg je ni kriv ni dužan 'zaradio' od policajca, dobio odštetu od 495.000 dolara.

Jedan krivi udarac policajca Craiga Taylora tijekom jedne policijske akcije, grad Minneapolis stajao je gotovo pola milijuna dolara. Gradsko vijeće jednoglasno odlučilo da se Eldridgeu Chatmanu u sklopu nagodbe isplati odšteta od 495.000 dolara nakon što je zbog udarca završio na dvije operacije mozga zbog krvarenja i hematoma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pljačka u Zagrebu Nepoznati muškarac opljačkao poštu, zaposlenici prijetio vatrenim oružjem Ilustracija loši uvjeti Čistačica se u japankama popela da očisti prašinu u zgradi Ministarstva i pala, dobit će veliku odštetu

Našao se na putu

Chatman je ništa ne sluteći, 11 travnja 2008. oko podneva krenuo pokupiti poštu iz svog poštanskog sandučića. Kada je izašao na hodnik našao se oči u oči sa sedam naoružanih policajaca koji su se upravo spremali upasti u jedan stan u blizini njegovog. Iako mu je policajac Taylor signalizirao da se makne s puta, zbunjeni Chatman i dalje je stajao točno na putu do vrata koja su policajci namjeravali razbiti. Taylor ga je potom jednom udario u glavu i Chatman je pao na pod i ostao ležati bez svijesti.

Chatmanov odvjetnik Bob Bennett tvrdio je na sudu kako nije bilo nikakvog razloga da se na njemu primjeni sila jer nije predstavljao nikakvu prijetnju po policajce i nije učinio ništa loše te da vjerojatno nije ni vidio signale koje mu je slao Taylor. Bennett je posebno naglasio kako je udarac u glavu sredstvo koje bi policajci trebali koristiti samo u rijetkim skučajevima, tj. kada je u opasnosti njihov život. 

Nerijetke nagodbe i odštete

Ovo je tek jedna od mnogih nagodbi i odšteta koju je Grad Minneapolis posljednje desetljeće platio zbog pogrešaka policije. Najviše do sada, 612.000 dolara, isplaćena je 2007. jednoj obitelji u čiju je kuću policija upala zabunom. Jedan član obitelji mislio je da su u pitanju provalnici i zapucao je iz svoje sačmarice, a policija je uzvratila vatru. Srećom, nitko nije ozlijeđen. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene