Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio Obami

'Ne smijemo tolerirati sustav u kojem u zemlje upadaju razbojnici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama trebao bi što jasnije i što prije Amerikancima reći da je kriza u Ukrajini najveći izazov međunarodnom sustavu od kraja Hladnog rata, rekao je u subotu američki geostrateg i diplomat Zbigniew Brzezinski.

"Predsjednik još nije dao cjelovitu izjavu o tome što je na kocki, zašto smo suočeni s tim problemom, zašto nam je u interesu rješiti ga s Rusima ako je to moguće i zašto, ako pregovori propadnu, imamo obvezu pomoći Ukrajini", piše Zbigniew Brzezinski u američkom časopisu Politico.

Pročitajte i ovo Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez Slika nije dostupna Postavilo se pitanje ZABRINUT PUTIN 'Zašto smo prenijeli tu informaciju Amerikancima?'

Predsjednik iznad svega mora pojasniti zašto ne smijemo tolerirati međunarodni sustav u kojem u zemlje upadaju razbojnici i koje se destabiliziraju izvana, ističe Brzezinski.

On s obzirom na okolnosti i demokratske saveznike podupire dosadašnje Obamine mjere, ali mu zamjera što se nije izravno i smireno obratio američkoj javnosti u vezi s tim pitanjem.

"Nije dao niti jednu izjavu o mogućoj velikoj međunarodnoj krizi. Potrebna mu je potpora Amerikanaca, ali ih mora uvjeriti da je to važno i da njegovo držanje zaslužuje razumijevanje i potporu nacije", istaknuo je Brzezinski koji je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera.

Po njegovim riječima, SAD treba uvjeriti Rusiju da misli ozbiljno i pregovarati s Moskvom, istovremeno pomažući Ukrajincima ako budu napadnuti.

'Ove slike i ono što će se događati idućih dana - može se pretvoriti u građanski rat'

"Ukrajinci će se boriti samo ako znaju da će im Zapad pomoći, osobito oružjem nužnim za uspješnu obranu u gradovima", kaže Brzezinski.

"Oni ne mogu pobijediti Ruse na otvorenom bojnom polju s tisućama tenkova. Mogu ih savladati samo u dugotrajnom urbanom otporu. Trošak rata tada će za Ruse dramatično porasti što će biti politički korisno", smatra on.

Dodao je da Washington s Moskvom treba istovremeno tražiti političko rješenje ukrajinske krize, pri čemu bi uzor mogla biti Finska koja nije članica NATO-a i u dobrim je odnosima s Rusijom.

Brzezinski drži da bi Obama ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trebao jasno reći kako je SAD spreman iskoristiti svoj utjecaj da neovisna i teritorijalno cjelovita Ukrajina prema Rusiji vodi politiku poput one koju učinkovito provodi Finska: uvažavanje susjeda, gospodarske veze i s EU-om i s Rusijom, nesudjelovanje u vojnim savezima koje Moskva smatra prijetnjom, dok istovremeno širi veze s Europom.

"Finski model mogao bi biti idealan primjer za Ukrajinu, EU i Rusiju", zaključuje Brzezinski. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene