Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Božićna saga na Antarktiku, s brodovima zarobljenima u ledu i njihovim putnicima koji su kratili vrijeme među pingvinima, završena je u srijedu nakon što je i ruski brod Akademik Šokalskij oslobođen vlastitim snagama.


Složena spasilačka operacija koju je predvodila Australija tijekom dva tjedna mobilizirala je znatne snage u ljudstvu i opremi u pokušaju oslobađanja broda MV Akademik Šokalskij, blokirana na stotinjak kilometara istočno od francuske baze Dumont d'Urville.

Vezani članci Slika nije dostupna I kineski ledolomac koji je pomagao ruskom brodu zapeo u ledu kod Antarktike Slika nije dostupna VIDEO Putnici zarobljeni u ledu na Antarktici: Ovdje je fenomenalno!

Nakon francuskog ledolomca Astrolabea i australske Aurore koji nisu uspjeli slomiti debeo led, kineski ledolomac Xue Long (Sniježni zmaj) došao je najbliže ruskom brodu usprkos nevremenu i santama leda.
Njegov helikopter omogućio je prošlog tjedna evakuaciju 52 putnika, turista i znanstvenika s Šokalskog na Auroru, ali je i sam Sniježni zmaj postao zatočenik 'bijelog pakla'.

Peking je u utorak objavio da je brod iskoristio pukotine u ledu i uspio se sam probiti do voda gdje može slobodno ploviti. Australske vlasti za pomorsku sigurnost (AMSA) potvrdile su u srijedu kretanje Akademika Šokalskog.

ZAROBLJENI U LEDU: Opet odgođeno spašavanje putnika

Oba broda, kineski i ruski, 'oslobodila su se leda na Antarktiku i više ne trebaju pomoć', objavila je AMSA. Kapetan ruskog broda Igor Kiseljev u utorak je uspio probiti led zahvaljujući promjeni meteoroloških prilika.

Nakon 12 sati usporene plovidbe smanjene vidljivosti, uspio se domoći otvorenog mora i u srijedu se kretao s 22 člana posade prema Novom Zelandu. Što se tiče znanstvenika, turista i novinara evakuiranih sa Šokalskog, očekuju se u Australiji za petnaestak dana. Operacija koju je usklađivala Australija uz pomoć Francuske, Kine, Njemačke i SAD-a 'dobar je primjer multilateralne suradnje u operacijama na Antarktiku', istaknuo je šef AMSA-e Mick Kinley. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook