Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spašavanje 52 putnika helikopterom s ruskog broda zarobljenog u antarktičkom ledu planirano za četvrtak odgođeno je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru.


Helikopter s kineskog ledolomca Sniježni zmaj trebao je evakuirati putnike zarobljene na brodu Akademik Šokalskij i potom ih teglenicom prevesti do australskog broda Aurora Australis koji se nalazi u blizini.

Vezani članci Stuart Bee držao se za pramac svog broda Spašen u zadnji čas: Nestali moreplovac pronađen kako se drži za vršak pramca svog tonućeg broda - "Ovo je zaista nevjerojatan ishod" Djevojčica spašena iz ruševina u Izmiru - 6 Trogodišnja Ayda izvučena iz ruševina 91 sat nakon potresa: "Tvoje nasmiješene oči dale su nam novu nadu"

"Trenutni uvjeti na moru sprečavaju teglenicu da stigne do kineskog broda i spašavanje možda danas neće biti moguće", objavila je australska uprava za sigurnost na moru (AMSA) koja koordinira spašavanje. Uprava je u priopćenju dodala da ni za helikopter nije sigurno slijetanje na brod Auroru Australis ili u blizini pa su i te mogućnosti isključene.

Putnike s ledom okovanog broda kod Antarktike evakuirat će helikopterima

"Sada je izvjesno da danas neće biti spašavanja. Čekat će se na uvjete koji bi omogućili spašavanje u jednom potezu kako bi se smanjili nepotrebni rizici", navodi AMSA u priopćenju. Ruski je brod sa 74 putnika i članova posade krenuo s Novog Zelanda 28. studenoga kako bi obilježio stotu godišnjicu ekspedicije na Antarktiku australskog istraživača Douglasa Mawsona.

Zarobljen je u ledu debljine tri metra na Badnjak stotinjak nautičkih milja od francuske baze Dumont D'Urville na Antarktici. Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, morala su odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

U subotu, kineski Snježni zmaj stigao je na samo 7 nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook