Obavijesti Video Pretražite Navigacija
već su na slobodi

Drama u Španjolskoj: Žrtve masovnog trovanja zauzele muzej i prijetile samoubojstvom, policija ih uhitila

Muzej europske povijesti, Bruxelles
Muzej europske povijesti, Bruxelles Foto: DNEVNIK.hr
Skupina ljudi koja je preživjela masovno trovanje uljem uljane repice prije 40 godina, u utorak je izvijestila da je zauzela madridski muzej Prado i da će, ne ispuni li vlada njihove zahtjeve, izvršiti samoubojstvo u roku od nekoliko sati. Policija ih je uhitila, ali kasnije su pušteni na slobodu.

Oboljeli prosvjednici su u taj najpoznatiji španjolski muzej ušli u utorak ujutro pa oko 11 sati stali ispred popularne Velázquezove slike "Las Meninas" poručivši kako će uživo prenositi svoje kolektivno samoubojstvo tabletama.

"Mi smo žrtve, otrovane prije 40 godina. Živimo kao i tada jer nas je država napustila. Tražimo bolju medicinsku njegu", rekla je za Hinu prosvjednica Mercedes García, jedna od šest privedenih osoba i žrtva trovanja.

"Šest sati od ulaska u ovu prostoriju počet ćemo uzimati pilule", tvitali su jutros putem računa žrtava slučaja koji je 1981. pogodio tisuće ljudi. U njihovu se priopćenju od premijera Pedra Sancheza traži da intervenira kako bi se pomoglo žrtvama jednog od najvećih svjetskih skandala povezanog s trovanjem hranom.

Tisuće Španjolaca razboljele su se od raznih plućnih bolesti koje su liječnici kasnije povezali s njihovom konzumacijom prerađenog ulja uljane repice. Tisuće ostalih doživotno su patile od brojnih zdravstvenih posljedica.

Glasnogovornik muzeja i umjetničke galerije Prado nije bio dostupan za komentar. Medijska kuća Cadena SER objavila je fotografiju na kojoj je petero prosvjednika, od kojih jedan u invalidskim kolicima, ispred poznatog platna Diega Velazqueza "Las Meninas" (Male dvorske dame).

Kako javlja El Pais, dvoje prosvjednika je već uhićeno.

Policija u civilu je sat vremena kasnije izvela prosvjednike iz muzeja. "Bilo je tenzija, a nasilno smo izvedeni s lisicama na rukama", rekla je García.

Dvoje prosvjednika bilo je zadržano u policijskoj postaji no oko 15.15 sati su pušteni na slobodu u pratnji odvjetnika.

Policija nije dala nikakve podatke o slučaju, a u muzeju se nisu javljali na telefonske pozive.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene