Bivši premijer Janez Janša osvojio je u nedjelju na parlamentarnim izborima sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) relativnu većinu u novom sazivu slovenskog parlamenta, ali je svjestan da će imati poteškoća u formiranju vlade.

Galerija


Prema rezultatima nedjeljnih izbora nakon što je prebrojano 76 posto glasova Janši će pripasti 25 ili 26 mandata u Državnom zboru koji ima 90 zastupnika.

Vezani članci Andrej Plenković Slovenci će razmotriti promjenu crvene liste! Plenković komentirao hoće li Hrvati tamo na skijanje Plenković i Janša - 2 Plenković od Slovenije traži važnu promjenu na crvenoj listi, Grlić Radman: ''Na brodici nema virusa''

Janša je na konferenciji za novinare u Ljubljani u sjedištu svoje stranke najprije zahvalio biračima, rekavši da njegova stranka ima program usmjeren na realne probleme i da mu je u prvom redu važan boljitak slovenskih ljudi.

Utvrdio je da ga rezultat u kojemu se u parlament plasiralo čak osam stranaka, što će otežati sastavljanje vlade, nije iznenadio iako su neki članovi stranke očekivali više, te najavio da će već od ponedjeljka stupiti u kontakt s potencijalnim koalicijskim partnerima.

"Najprije treba pričekati na konačne službene rezultate", kazao je Janša, dodavši da očekuje da se "ohlade neke pregrijane glave", aludirajući na većinu stranaka ljevice i liberalnog centra i njihove izjave da unaprijed isključuju mogućnost da se povežu u vladu s njegovom strankom koju smatraju ekstremno desničarskom.

Janez Janša (Foto: AFP)
Izbori u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Mi smo stranka otvorena za suradnju i to smo uvijek bili i uvijek ćemo biti spremni surađivati za dobro Slovenije i njenih ljudi", kazao je Janša.

Janša je svojom predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Janša je dodao da se vidi kao nesporni pobjednik izbora jer je dobio dvostruko više glasova od Liste Marjana Šarca (LMŠ), ali i naglasio da u potpunosti ne isključuje ni situaciju u kojoj bi zbog usitnjenih glasova i specifičnog slovenskog izbornog sustava moglo doći i do vlade ljevice. Budući da takve vlade nisu stabilne, izborni sustav treba mijenjati, smatra Janša.

Mogućim koalicijskim partnerima koji bi se bili spremni povezati u vladu koju bi on vodio Janša je poručio da početkom idućeg tjedna na razgovore s njegovom strankom "donesu svoje programe" jer je važno povezivanje na temelju programskih planova i "realnih problema slovenskog čovjeka" koje SDS dobro poznaje.

"Napravit ćemo sve da formiramo vladu koja će raditi za dobro Slovenije i djelovat ćemo u tom smjeru, bez obzira bilo to u vladi ili u opoziciji", kazao je Janša, dodajći da je već dobio više čestitki iz inozemstva za pobjedu na izborima.

Na unutarnjem planu, kazao je Janša, potrebne su mjere kako bi se zdravstveni sustav "doveo u red", a Slovenija treba iskoristiti i svoj geopolitički položaj u Europi koji joj omogućuje da postane centar "euroregije" koja bi među ostalim Sloveniju povezala s njenim manjinama u susjednim državama.

Kao važan europski izazov Janša je spomenuo i potencijalnu novu migracijsku krizu, rekavši da njegova stranka zastupa "solidarnost" s izbjeglicama, ali ne i "ludost" koja prijeti Europi od nekontroliranih migracija. Siromašnim i ugroženim zemljama u Aziji i Africi treba pomoći u rješavanju njihovih problema, a ne da se njihovi ljudi iseljavaju u Europu.

Izbore u Ljubljani prati reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

"Rezultat izlaznih anketa nije iznenađenje jer su posljednje ankete Janšinom SDS-u davale najviše glasova. Međutim potrebno je vidjeti koliko će ova potpora birača značiti mjesta u parlamentu i hoće li naći koalicijske partnere za formiranje vlade. (Ovdje će biti još neka rečenica ovisno o rezultstu.) Državno izborno povjerenstvo nepotpune službene rezultate počet će objavljivati ubrzo", izvjestio je Vrbota.

Janez Janša (Foto: AFP)
Izbori u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Vrbota je analizirao i situaciju u odnosima Slovenije prema Hrvatskoj.

"Ne treba očekivati veći zaokret slovenske politike prema Hrvatskoj. Izglednoj je da će Ljubljana nastaviti koristiti članstvo u OECD-u i Schengenskoj zoni kao sredstvo pritiska kako bi ostvarila svoje ciljeve u graničnom sporu pa i u sporru oki dugova Ljubljanske banke. Dosad vladajuće lijeve stranke najavile su da će ustrajati na provedbi arbitražne presude o granici te da će koristiti sva pravna sredstva, odnosno da će tužiti Hrvatsku čak i bez potpore Europske komisije. Janša je u posljednjim iujavama prije izbora bio suzdržan u vezi tužbe, ali je govorio i da arbitražna presuda nije ispunila slovenska očekivanja", kaže Vrbota.

Janša: Slovenci na prvom mjestu

Janez Janša na biralište je stigao među prvima. Čelnik konzervativne Slovenske demokratske stranke ponovno bi mogao zasjesti u premijersku fotelju. Predsjednik slovenske Vlade bio je već dva puta. "Vjerujem da ćemo danas napraviti prvi korak ka pretvaranju Slovenije u zemlju koja će Slovenca staviti na prvo mjesto, njegovu sigurnost i dobrobit. Ne vjerujem da će rezultat biti takav da omogući dovoljno stabilnosti kako bismo to ostvarili odjednom. Ali, bit će dovoljni za početak", rekao je ranije tijekom dana Janša.

Najveći konkurent Janšinu SDS-u je Nezavisna lista Marjana Šareca. Gradonačelnik Kamnika prošle je godine bio protukandidat Borutu Pahoru na predsjedničkim izborima. "Prvenstveno ćemo biti zadovoljni ulaskom u parlament, jer smo nova stranka. Osim toga, postoji mogućnost da ćemo sudjelovati i u formiranju vlade", kaže Šarec.

Slovenci bez optimizma

Predizborne ankete Janši su prognozirale osvajanje relativne većine, što znači da bi mu za formiranje Vlade trebali koalicijski partneri. Među potencijalnim saveznicima spominjalo se i Šarecovo ime, što on oštro odbacuje. Ako Janša ne pronađe partnera među preostalih šest stranaka, kojima se predviđa ulazak u parlament, šansu za formiranje Vlade mogao bi dobiti upravo Šarec sa svojom listom lijevog centra. Građani nisu optimistični.

"Znate što ću vam reći, to su sve prevaranti", rekao nam je jedan od građana Ljubljane.

Novu slovensku vladu čeka mnogo posla. Treba privatizirati najveću banku u zemlji, Novu Ljubljansku banku, te provesti reformu zdravstvenog i mirovinskog sustava. Na listi problema je i Hrvatska, južni susjed, s kojim već godinama ne uspijevaju riješiti otvorena pitanja.