Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na biračkim popisima i mrtvi

Objavljeni preliminarni rezultati izbora u u BiH: U Predsjedništvu Džaferović, Komšić i Dodik, Čović neizravno priznao poraz

Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Prema prvim službenim rezultatima Centralne izborne komisije objavljenima u ponoć, prema 43,42 posto obrađenih glasačkih mjesta za Predsjedništvo BiH u vodstvu su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

U objavi CIK-a Željko Komšić je osvojio 49,47 posto glasova, a Dragan Čović 38,66 posto glasova za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZBORI U BIH "Izborne krađe nisu eliminirane": Schmidt pojasnio što znači odluka iz izborne noći Zoran Milanović upis u ratnu školu VIDEO Milanović opet pretjerao s usporedbama: "To je kao da ti netko zlostavlja i siluje kćer, grozno je za gledati"

Potpunije rezultate CIK bi trebao objaviti ujutro. 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u nedjelju nešto prije ponoći u Mostaru je neizravno priznao kako je doživio poraz u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH zbog velikog broja glasova što ih je dobio njegov protukandidat Željko Komšić, koji je istodobno u Sarajevu proglasio svoju nedvojbenu pobjedu, jednako kao i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je proglasio pobjedu Šefika Džaferovića za glasove bošnjačkog biračkog tijela za Predsjedništvo BiH.

"Izvjesno je da smo novi članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i ja, a za Republiku Srpsku ćemo još vidjeti jer je tamo neizvjesna utrka između Milorada Dodika i Mladena Ivanića", kazao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Nakon što su pristigli podaci kako je Komšić dobio glasove više od 150 tisuća birača što je brojka koja ga vodi ka konačnoj pobjedi, Čović je u izjavi novinarima istaknuo kako je zahvalan prije svega hrvatskom glasačkom tijelu i onima koji su podržali HDZ i Hrvatski narodni sabor (HNS).

"Ta potpora bila je iznad očekivanja", kazao je Čović ističući kako je dobio potporu više od 80 posto hrvatskog biračkog tijela u BiH.

"Zahvaljujem se svima onima koji su prepoznali projekt kojega nudimo", kazao je Čović ističući kako žali jer su Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH.

Dodao je kako su Bošnjaci trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu BiH, niti u domovima naroda, jer je to je put nazadovanja i može izazvati "neviđenu krizu".

Najavio je kako će u HDZ-u BiH znati na mudar i korektan način djelovati štiteći hrvatski narod na svakom djeliću BiH te da će sačekati konačne rezultate, a onda napraviti strategiju ponašanja.

Bakir Izetbegović kazao je kako je njegova stranka iznijela "briljantnu pobjedu" jer je Šefik Džaferović pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Ramiz Salkić pobijedio je u utrci za potpredsjednika u Republici Srpskoj.

"SDA je najjača stranka u BiH i tako to treba biti", kazao je Izetbegović.

Komentirajući upozorenja iz HDZ BIH Izetbegović je najavio kako će se u BiH "raditi po zakonu, a ne po željama Dragana Čovića".

Iako do ponoći nije bilo jasno tko je novi srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je također proglasio svoju pobjedu. U Banjoj Luci je kazao kako kako je Mladena Ivanića pobijedio s razlikom koja nije manja od 70 tisuća glasova, a kazao je kako je pobjeda osigurana i za njegovu suradnicu Željku Cvijanović, koja je kandidatkinja za predsjednicu RS.

"Moja je pobjeda čista kao suza", kazao je Dodik najavljući kako će njegova politika u Predsjedništvu BiH biti "Republika Srpska prije svega".

"Komšićeva pobjeda - ništa dobro"

Komentirajući neslužbene rezultate koji su tijekom večeri pokazivali veliku prednost Željka Komšića, članica Predsjedništva HDZ BiH Jelka Miličević kazala je u Mostaru kako se u toj stranci i dalje nadaju Čovićevoj pobjedi.

"Dragan Čović je 2014. godine imao 128 tisuća glasova, sada su procjene da će to biti 150 tisuća", kazala je Miličević.

Ocijenila je kako Komšićeva pobjeda ne bi donijela "ništa dobro ni BiH niti Federaciji BiH".

"Sve što se zbiva vrlo je neizvjesno i mi zbog toga nismo sretni, no i ja dalje vjerujem da je Čović hrvatski član Predsjedništva BiH", kazala je Miličević.

"Zbivaju se opasne stvari"

To da je Komšićeva pobjeda sasvim moguća priznali su ipak u izbornom stožeru HDZ 1990.

"Zbivaju se opasne stvari", kazao je novinarima u Mostaru predsjednik te stranke Ilija Cvitanović, ističući kako je jasno da Komšić ima veliku potporu Bošnjaka.

Najavio je kako će Predsjedništvo HDZ 1990. zbog toga u ponedjeljak održati posebnu sjednicu i odlučiti o daljim mjerama.

Kandidatkinja HDZ 1990. za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH Diana Zelenika, prema tvrdnjama Cvitanovića, dobila je oko 30 posto glasova hrvatskog biračkog tijela.

Sama Zelenika je kazala kako bi njen rezultat među Hrvatima vjerojatno bio znatno bolji "da se hrvatski premijer nije umiješao u izbore" dajući izravnu potporu Čoviću.

"Komšić nije kandidat hrvatskog naroda"

Dužnosnik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je u Mostaru kazao kako je riječ o pokušaju narušavanja ravnoteže u BiH.

"Nadam se da se trend neće nastaviti kroz druga glasačka mjesta koja još nisu prebrojana", kazao je Čavara ističući kako je jasno da Komšić nije kandidat hrvatskog naroda.

Dodao je kako su u HDZ-u BiH sigurni da je Čović dobio uvjerljivu potporu većine hrvatskog naroda, ali je upozorio kako ipak valja pričekati konačne rezultate.

Podaci koje je objavila SDA ukazuju kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidat te stranke Šefik Džaferović gotovo sigurni pobjednik.

On je dobio potporu 40,9 posto birača čiji su glasovi prebrojani, slijedi kandidat Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Denis Bećirović s oko 33 posto osvojenih glasova dok je Fahrudin Radončić izvjesno gubitnik jer je dobio glasove tek oko 12 posto birača.

Što se točno zbiva u Republici Srpskoj i dalje je nejasno jer i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Savez za pobjedu tvrde kako u utrci za člana Predsjedništva BiH pobjeđuju upravo njihovi kandidati Milorad Dodik odnosno Mladen Ivanić.

CIK: Izlaznost 53,26 posto

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) priopćila je da je do 19 sati, bez podataka za nekoliko općina, na izbore izašlo 53,26 posto birača, što je nešto manje od prethodnih općih izbora kada je izlaznost bila 54,47 posto.

Nedostaju podaci o izlaznosti za Bijeljinu i Banoviće te nekoliko manjih općina, no konačan postotak izlaznosti bi trebao biti veći za jedan ili dva posto, nakon što budu dostupni podaci za sve općine. 

Najveća izlaznost zabilježena je u manjim sredinama, a u pojedinim mjestima izlaznost je bila blizu 60 posto. "Izbori su bili fer i korektni, nasuprot nekim najavama da će biti problema", rekao je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Manji incident na konferenciji za novinare

Pri samom kraju konferencije za novinare u Centralnoj izbornoj komisiji BiH došlo je do incidenta, piše Radio Sarajevo.

Naime, kad je došlo vrijeme za novinarska pitanja, ustao se čovjek koji se predstavio kao Fadil Ćerimagić. Kazao je da je građanin BiH te da se njegova majka i dalje nalazi na biračkom popisu iako je umrla prije 11 godina.

Dodao je kako je to razlog zbog kojeg ljudi poput njega odlaze iz BiH, a što će, kako je kazao, i sam učiniti. Zamoljen je da napusti prostoriju, a s njim su ju morale napustiti i sve TV ekipe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene