Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećao neutralnost

Još jedna pobjeda nizozemskih desničara: Zastupnik iz stranke Geerta Wildersa izabran za predsjednika parlamenta

Geert Wilders
Geert Wilders Foto: Afp
Za predsjednika nizozemskog parlamenta po prvi je put izabran zastupnik iz redova stranke desničara Geerta Wildersa.

Geert Wilders, vođa krajnje desnice u Nizozemskoj i pobjednik izbora održanih 22. studenoga, ponovno je ostvario politički uspjeh u četvrtak nakon što je Martin Bosma iz njegove protuislamske Slobodarske stranke (PVV) izabran za predsjednika donjeg doma parlamenta.

Bosma je bio zastupnik iz redova Wildersove stranke u parlamentu od 2006. i prvi je nacionalistički političar koji je izabran za predsjednika parlamenta.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan U telefonskom razgovoru Erdogan upozorio Bidena: "Imate povijesnu odgovornost osigurati prekid vatre u Gazi"

Bosma je tijesno pobijedio kandidata iz saveza zelene ljevice i laburista unatoč žestokim kritika iz nekoliko stranaka, koje su rekle da je Bosma uvijek stao na Wildersovu stranu kad je donji dom nazivao "lažnim parlamentom", a nizozemske suce "potpuno korumpiranima".

Novi predsjednik parlamenta je sam u više navrata rekao da je zabrinut zbog nečega što smatra promišljenim namjerama ljevičarskih elita da se izvorno nizozemsko stanovništvo zamijeni muslimanskim imigrantima.

Pedesetdevetogodišnji Bosma je tijekom dugotrajne rasprave u četvrtak obećao da će biti neutralan predsjednik u skladu s nizozemskom tradicijom.

Pročitajte i ovo NATO Ciljevi su u Ukrajini NATO: "Pad ruskog drona u Rumunjskoj nije namjerni napad"

Wildersov PVV jasan je pobjednik izbora, no s obzirom na to da je osvojio oko četvrtinu ukupnog broja glasova, mora pronaći partnere kako bi formirao vladajuću koaliciju.

Dosad mu to nije pošlo za rukom, a dva njegova ključna poptencijalna partnera izrazila su ozbiljne sumnje glede suradnje s njim.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene