Tomislav Žigmanov (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Tomislav Žigmanov (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Visoka dužnosnica Srpske radikalne stranke (SRS) i zastupnica u srbijanskom parlamentu Vjerica Radeta nazvala je u utorak predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova ustašom.


"Vidim da je Tomislav Žigmanov izjavio listu Blic da su Hrvati u Hrtkovcima zabrinuti zbog toga što je Šešelj kupio kuću u Hrtkovcima. Moje ankete pokazuju da su Srbi u cijeloj Srbiji zabrinuti zbog toga što nam ustaša Žigmanov sjedi u Narodnoj skupštini. I što Blic izvještava o tome", napisala je Radeta na Twitteru.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Srbija po zakonu mora naložiti Šešeljevo uhićenje' Slika nije dostupna VIDEO 'Izbacili su me iz Haaga zbog bezobrazluka. Kažu da takvo čudovište nisu vidjeli'

Njezinu objavu prenio je Blic, no u srbijanskoj javnosti nema reakcija na istup bliske suradnice haškog osuđenika Vojislava Šešelja.

Hrtkovci su postali sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

UN-ov sud u travnju je ultranacionalističkog političara zbog toga osudio na deset godina zatvora. Šešelj ipak ne mora u zatvor jer su mu godine pritvora priznate u odsluženu kaznu.

Povod za Radetin tvit bio je Žigmanov komentar da Šešeljeva kupnja kuće u srijemskom selu Hrtkovci unosi nespokoj među preostale Hrvate u tome selu i Srijemu.

Njegov ponovni dolazak na mjesto stradanja Hrvata "ne samo da je strahotan već uvelike banalizira zločine, što onda unosi nespokoj među ovdašnje Hrvate“, rekao je Žigmanov.

List Blic objavio je u subotu da je Šešelj kupio kuću u središtu sela, na svega 300 metara od katoličke crkve.

Oporbeni zastupnici i analitičari takav su postupak osuđenika za zločine protiv čovječnosti ocijenili kao tešku provokaciju čiji je cilj, među ostalim, dizanje rejtinga među srbijanskim ultradesničarima. (Hina)