Vojislav Šešelj (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Vojislav Šešelj (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) neće dopustiti nikakve skupove u Hrtkovcima najavljene za 6. svibnja, rekao je u petak ministar Nebojša Stefanović i poručio da "građani mogu biti mirni i spokojni".


Veliki skup u srijemskom selu Hrtkovci policiji je prvo prijavila Srpska radikalna stranka osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a potom su skupove najavile dvije oporbene stranke, Demokratska stranka (DS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), čijim je zastupnicima Tomislavu Žigmanovu, Aleksandri Jerkov i Nenadu Čanku Šešelj javno prijetio tvrdeći kako je "spreman ponoviti zločine koji mu se pripisuju".

Vezani članci Branimir Markač, voditelj hostela u kojem su odsjeli nigerijski studenti (Foto: Dnevnik.hr) Misterij nigerijskih studenata: Dnevnik Nove TV donosi svjedočanstvo voditelja hostela u kojem su posljednji put viđeni Vojislav šešelj u Jarku nadomak Hrtkovaca (Foto: Anita Martinović) Šešelj s barikada nadomak Hrtkovaca poručio: "Došao sam provocirati režim, a ne Hrvate"

"Više političkih organizacija najavilo je moguće skupove u Hrtkovcima, ali vam kažem – neće biti dozvoljeno organiziranje bilo kakvih okupljanja u Hrtkovcima", rekao je ministar Nebojša Stefanović i poručio da "država Srbija neće dopustiti ugrožavanje javnog reda i mira i bilo kakvih sloboda građana".

"Što se nas tiče, građani mogu biti potpuno mirni i spokojni, a politički skupovi mogu se manifestirati u Skupštini i neka tamo, na zakonom predviđen način, narodni poslanici sučeljavaju svoja mišljenja", rekao je srbijanski ministar unutarnjih poslova, naglasivši kako "svakako neće dopustiti da se to događa na ulici".

Vođa SRS-a Vojislav Šešelj najavio je miting u Hrtkovcima, potvrdio da je skup prijavljen policiji i ocijenio kako "nema razloga za zabranu". Taj je skup, međutim, ocijenjen kao svojevrsna provokacija jer je zakazan na 26. obljetnicu mitinga nakon kojeg je uslijedilo iseljavanje Hrvata iz tog srijemskog sela, a Šešelju je zbog protjerivanja vojvođanskih Hrvata sljednik Haškog tribunala MICT izrekao pravomoćnu presudu na 10 godina zatvora.

Protuskupove su potom najavili i LSV i DS, a dužnosnik DS-a Balša Božović poručio je kako će, odu li radikali i Šešelj u Hrtkovce, i DS "biti tamo" da zaštiti svoje sugrađane "ako državni organi nemaju nikakvu namjeru stati na put osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i sankcionirati njegove najave da će svoje ratne zločine ponoviti".

"Bit ćemo primorani to uraditi sami i sami zaštititi ljude kojima Šešelj ponovno prijeti protjerivanjem i nasiljem", poručio je Božović u izjavi medijima.

Najavljujući protumiting LSV-a, predsjednik vojvođanskih socijaldemokrata Nenad Čanak ocijenio je da su Šešelj i SRS "sramota države", "sramota Europe" i "sramota opće prakse". (Hina)