Zastupnica Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević prokomentirala je na svojem Facebooku najavljeno održavanje prve BiH povorke ponosa i time izazvala buru u javnosti.

Galerija


Samra Ćosović-Hajdarević je napisala da je grupi aktivista koji organiziraju povorku cilj da upropaste državu i njen narod.

Vezani članci Zlatan Mijo Jelić SDA BiH: Milanovićeva dodjela odličja Jeliću dodatno će opteretiti međudržavne odnose Gay Pride/ilustracija (Foto: Grgur Zučko/PIXSELL) Devetnaesta Povorka ponosa: Objavljen datum održavanja Zagreb Pridea

"Užas Užas Užas
Državo, nemaš se pravo žaliti, sve dok stanje naroda ne popraviš.

Veliku važnost i značaj je dobila jedna mala skupina od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banje Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH. Njih 15 je dovoljno da pokrenu inicijativu za povorku i organiziraju širom regije te tzv. povorke ponosa koje imaju za cilj da upropaste državu i njezin narod.

Svatko ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo. Želim da se ovakvi ljudi izoliraju i sklone što dalje od naše djece i društva. neka ide negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im nitko neće osporavati", napisala je na Facebooku, a potom je status pobrisala.

Samra Ćosović-Hajdarević (Foto:Facebook)
Samra Ćosović-Hajdarević, status (Screenshot:Radio Sarajevo)

Radio Sarajevo doznaje da je protiv zastupnice podnesena žalba Pravobranitelju za ljudska prava po Zakonu o zabrani diskriminacije i samoj Skupštini Kantona Sarajevo, u skladu s Etičkim kodeksom Skupštine. Doznaje se da nevladin sektor razmatra i druge pravne mjere protiv Samre Ćosović-Hajdarević.

Prva povorka ponosa u BiH održat će se u Sarajevu 8. rujna ove godine. Inicijativa za organiziranjem povorke krenula je od grupe aktivista i aktivistkinja iz Bijeljine, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle, Ugljevika, Prijedora i drugih gradova u BiH.