Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveni novi detalji

KOBNI LET MH17 Ruski general postavio nekoliko pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski general Andrej Kartapolov naveo je podatke koji odgovornost za rušenje malezijskog zrakoplova prebacuju na ukrajinske snage. Evo podataka ruske vojske o kretanju aviona...

Ukrajinski lovac Su-25 bio je 3 do 5 kilometara udaljen od malezijskog Boeinga prije njegova pada, rekao je u ponedjeljak general Andrej Kartapolov iz glavnog stožera ruske vojske.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

'Vidjeli smo da se ukrajinski zrakoplov Su-25 diže prema malezijskom Boeingu koji je od njega bio udaljen 3 do 5 km. Su-25 može letjeti na visini do 10.000 metara. Nosi rakete zrak-zrak s dometom 12 km i sigurno pogađa metu do 5 km', rekao je general na novinskoj konferenciji u Moskvi.

'Pitamo se: zašto je lovac letio na toj visini istodobno kad i civilni zrakoplov?', dodao je.

Forenzičari su pregledali tijela poginulih - 'Unatoč velikoj vrućini naježio sam se'

Suhoj Su-25 (NATO taj zrakoplov zove kodnim imenom Frogfoot) je primarno jurišni zrakoplov za napad na ciljeve na zemlji. Postoji mogućnost da se taj zrakoplov opremi raketom zrak-zrak R-60 (NATO naziv AA-8 Aphid) na toplinsko navođenje, dometa do osam kilometara, međutim to bi bilo dosta neuobičajeno, pogotovo s obzirom na to da ukrajinske zračne snage imaju u svom inventaru 'čistokrvne' lovce Suhoj Su-27 i Mig 29.

General je naveo i druge podatke koji odgovornost za rušenje malezijskog Boeinga s 298 putnika prebacuju na ukrajinske snage.

'Nakon Donjecka malezijski zrakoplov je promijenio smjer i udaljio se od svog koridora 14 kilometara ulijevo. Zatim se pokušao vratiti u koridor, ali nije do kraja izveo manevar. U 17.20 h je uočen znatan pad brzine, a u 17.23 h je nestao s radarskih ekrana ruskih kontrolora. Pitanje je zašto je izašao iz svog koridora, odnosno je li to navigacijska pogreška ili naredba ukrajinskih kontrolora', dodao je general Kartapolov.

Vijeće sigurnosti UN-a traži međunarodnu i nezavisnu istragu o padu malezijskog zrakoplova

General je kazao i da su na dan nesreće rakete zemlja-zrak ukrajinskih snaga, koje mogu pogoditi metu na 35 kilometara udaljenosti, bile raspoređene nedaleko od Donjecka.

'Zašto su te ukrajinske snage bile ondje i na koga su bili uperili to protuzračno oružje kad svi znamo da borci (separatisti) nemaju zrakoplovstva', dodao je.

General je  zanijekao da je Rusija proruskim pobunjenicima dopremila raketne sustave Buk kojima je, sumnja se, srušen zrakoplov na letu MH17, kao što vjeruju Kijev i Washington.

'Rusija nije pobunjenicima dala raketne sustave Buk ni drugu vrstu oružja i vojne opreme', ustvrdio je general.

Ukrajina opovrgava Rusiju, nije bilo lovaca blizu MH17

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odbacio je ruske tvrdnje da je ukrajinski lovac letio blizu malezijskog putničkog zrakoplova oborenog prošloga tjedna, rekavši da su ukrajinski zrakoplovi u vrijeme nesreće bili prizemljeni.

Odgovarajući na tvrdnju ruskog ministarstva obrane da je ukrajinski zrakoplov letio tri do pet kilometara od malezijskog zrakoplova u vrijeme kada je srušen, Porošenko je za CNN rekao: "To nije istina!".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene