Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže kažnjavanje odgovornih

Vijeće sigurnosti UN-a traži međunarodnu i nezavisnu istragu o padu malezijskog zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti od proruskih separatista traži slobodan i siguran pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova.

Vijeće sigurnosti (VS) Ujedinjenih naroda trebalo bi u ponedjeljak poslijepodne usvojiti rezoluciju kojom bi se od proruskih separatista zatražio slobodan i siguran pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova koji je projektilom zemlja-zrak u četvrtak srušen iznad istočne Ukrajine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Napad na Ukrajinu na Vijeću sigurnosti UN oštro kritizirao ruske napade na Ukrajinu: "Putin je odlučio obilježiti ove blagdane"

Nacrt rezolucije, koji je predložila Australija, 'od svih zemalja i protagonista u regiji', među kojima je i Rusija, traži da u potpunosti surađuju 'u međunarodnoj, detaljnoj i nezavisnoj istrazi'. Također se traži da se 'u neposrednoj blizini mjesta pada zrakoplova smjesta obustave sve vojne aktivnosti, uključujući i one naoružanih separatističkih skupina, kako bi se olakšala provedba istrage'.

Rezolucijom se 'najsnažnije osuđuje' napad u kojem je srušen zrakoplov i traži da odgovorni za taj čin podnesu račun, a od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona traži se da 'odredi mogućnosti kojima UN-u može pomoći u toj istrazi'.

Ukrajinska vlada: Pronađeno 251 tijelo na mjestu nesreće

Među 298 poginulih u malezijskom zrakoplovu većina su Nizozemci, dok je Australija izgubila 28 svojih državljana.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin u nedjelju navečer je kazao da Moskva ocjenjuje da u tekstu još ima 'određenih nejasnoća' i da ne jamči da bi straga uistinu bila 'međunarodna i nepristrana'.

S druge strane, britanski veleposlanik Mark Lyall Grant je ocijenio da 'je riječ o poznatoj ruskoj taktici odugovlačenja', dok je australski veleposlanik Gary Quinlan kazao da 'nema nikakvog razloga da sve članice VS-a ne podupru tu rezoluciju'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene