Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zarqawijeva žena: Al-Qa'ida je prodala mog muža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici al-Qa'ide prodali su Abu Musaba al-Zarqawija Americi u zamjenu za obećanje da će odustati od potrage za Osamom bin Ladenom, ustvrdila je supruga ubijenog militantnog vođe u intervjuu za talijenski list La Repubblica.

Zarqawijeva prva žena rekla je da je vodstvo al-Qa'ide sklopilo dogovor s američkom tajnom službom jer je Zarqawi postao previše moćan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna više od stotinu ranjenih Krvavi napadi na prepunoj tržnici: Samoubilački dvojac aktivirao pojase s eksplozivom, poginulo više od 30 ljudi Charlie Hebdo, arhivska fotografija (Foto: AFP) Uoči suđenja za napad iz 2015. Charlie Hebdo ponovno objavljuje karikature proroka Muhameda: "Nikada nećemo zašutjeti"

Vođa al-Qa'ide u Iraku poginuo je 7. lipnja u napadu američkih snaga nedaleko grada Baqouba, sjeveroistočno od Bagdada. Žena je potpisana kao "Um muhamed", što znači "Muhamedova majka".

Radi se o nadimku, a ne o njenom pravom imenu. Talijanski list s njom je razgovarao u Ženevi i opisao ju je kao Jordanku staru oko 40 godina. 

- Mislim da je sklopljen tajni pakt čiji je glavni cilj bila njegova smrt. Zauzvrat su američke snage obećale da će, barem na neko vrijeme, usporiti potragu za bin Ladenom, kazala je Um Muhamed i dodala da je al-Qa'ida trenutno jako zabrinuta zbog zaštite svog karizmatičnog vođe.

Zarqawi te tajno pokopan u Bagdadu unatoč zahtjevu njegove obitelji da se njegovo tijelo vrati u Jordan, izjavio je irački tajnik za državnu sigurnost Mouwafak al-Rubaie Irački parlamentarac Waiel Abdul-Latif izjavio da su u Zarqawijevu mobitelu nakon njegove smrti pronađeni telefonski brojevi nekih visokih dužnosnika, uključujući službenike ministarstava i članove parlamenta, zbog čega je zatražio pokretanje istrage.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene