Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON RATA U UKRAJINI

NATO mijenja paradigmu: Zapovjednik otkrio glavne nedostatke i idući ključan korak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO članice moraju nadoknaditi rezove u izdvajanjima za obranu kako bi savez bio spremniji za potencijalne sukobe, rekao je u srijedu zapovjednik NATO-vih snaga za brzi odgovor Joerg Vollmer.

''Imamo nevjerojatnu količinu snaga, no naš nedostatak je da većina tih snaga nije u svakom trenutku spremna na sukob – jednostavno jer nemaju svu opremu koja im je potrebna“, rekao je zapovjednik NATO-vih snaga Joerg Vollmer u izjavi agenciji Reuters na marginama NATO-ve vježbe u Norveškoj.

Vollmer je zapovjednik NATO-vog Zapovjedništvo združenih snaga Brunssum, zaduženih za obranu sjeveroistoka saveza, kao i NATO-vih snaga za brzi odgovor (NRF).

NRF je sačinjen od oko 40.000 vojnika te je djelomično raspoređen po prvi put, nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

''Ključno je ponovno izgraditi naše kapacitete. Radi se o brojevima, ali i o ponovnom uspostavljanju jedinica spremnih na sukob – to je idući ključan korak – da ih se ponovno obvezuje za prijavu NATO-u'', rekao je Vollmer, referirajući se na proceduru u kojoj članica informira savez da ima vojsku koja je spremna u svakom trenutku.

Promjena paradigme

Ukrajinska kriza dovela je do napuštanja NATO-ve paradigme ekspedicijskih misija proteklih 20 godina poput onih u Afganistanu u Iraku. Vollmer ističe da je prijetnja s kojom je Europa danas suočena zbog Rusije potpuno druge vrste.

''Ove ekspedicijske misije bile su ratovi koje smo izabrali. Donijeli smo političke odluke da sudjelujemo u njima i tražili smo od naših saveza da šalju kontingente ili snage'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasio se NATO Oštar odgovor na ruske prijetnje: ''Prestanite zveckati oružjem. U nuklearnom ratu ne možete pobijediti''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAPRIJETIO Lavrov: Ako pošaljete mirovne snage u Ukrajinu, Rusija i NATO će zaratiti

''Sada, a to je ta promjena paradigme, potrebne su nam snage koje će se javljati NATO-u unaprijed kako bi ih imali spremne za sukob i rat u trenutku političke odluke o raspoređivanju vojske. Trebaju nam snage koje su spremne i u miru. Spremne na borbu i sposobne za brzu mobilizaciju''.

Vollmer je rekao da je cilj imati snage na sjeveroistoku saveza na tri razine – one koje će odgovoriti na prijetnju unutar 10, 30 ili 180 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene