Američki bombarder B-52 (Foto: Arhiva/AFP)
Američki bombarder B-52 (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Zapovjednik eskadrile američkih strateških bombardera B-52 Stratofortress, stacionirane u zračnoj bazi Minot u Sjevernoj Dakoti, nedavno je otpušten iz vojske zbog crtanja seksualno eksplicitnog sadržaja, uključujući i falične crteže, po čitavoj pilotskoj kabini.


Zbog crtanja penisa na zaslonima unutar pilotske kabine bombardera B-52, koji mogu nositi i nuklearno naoružanje, s dužnosti je udaljen poručnik Paul Gossen, zapovjednik 69. bombarderske eskadrile, pokazala je interna američka vojna istraga, a prenosi Business Insider pozivajući se na izvor blizak toj istrazi.

Vezani članci Američka vojska u Iraku Američki ministar obrane opovrgava povlačenje vojske iz Iraka: "Ne postoji odluka da napustimo Irak. I točka" Jason Derulo Nedavno se hvalio veličinom svoje muškosti na Instagramu, a ona mu je sada kompjuterski uklonjena

Gossen je falusne simbole crtao na zaslonima na kojima se inače prikazuju podaci o planu leta, koordinate ciljeva te podaci prikupljeni tijekom leta. On ih je koristio za svoj "umjetnički" izričaj te je radio i preslike zaslona kako bi se piloti kasnije s njima zabavljali na druženjima izvan dužnosti.

Glasnogovornik zapovjedništva Air Force Global Strike, potpukovnik Uriah Orland, komentirao je istragu i poručio da američko ratno zrakoplovstvo za takvo ponašanje pilota nema tolerancije.

"Bilo kakve akcije ili ponašanja koje ne utjelovljuju naše vrijednosti i principe ne toleriraju se", rekao je Orland. "To uključuje i stvaranje te doprinos stvaranju nezdravog i neadekvatnog radnog okoliša", dodao je.

Istraga koja tek treba biti službeno objavljena pokazala je da su članovi 69. eskadrile tijekom djelovanja u američkoj zračnoj luci Al Udeid u Kataru, opetovano crtali penise na zaslonima i radili preslike za kasnije CD montaže.

Poručnik Gossen i njegova 69. eskadrila u osam mjeseci kampanje tijekom 2017. godine izveli su čak 834 misije bez ijednoga problema, a glavni ciljevi bili su im ISIS i talibani.

Gossen je čak bio i na božićnom primanju kod američkog predsjednika Donalda Trumpa te je snimljen i kako mu se tom prilikom i obratio.

Iako su crteži penisa 69. eskadrile bili isključivo vezani za pilotske kabine, taj najnoviji incident u američkom ratnom zrakoplovstvu samo je najnoviji u nizu crteža penisa koji muče i druge postrojbe američke vojske.