Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici se razišli

BiH: Istekao rok za podnošenje ostavke vlade Ferderacije BiH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 19 sati istekao je rok koji su prosvjednici postavili Vladi BiH. Prosvjednici su se oko 20 sati razišli.

Protuvladini prosvjedi koji su u ponedjeljak organizirani u Sarajevu okončani su nešto iza 20 sati kada se razišla većina njihovih sudionika a promet središtem grada ponovno je normaliziran.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba Slika nije dostupna Poruka za EU 'Ne čekajte da se u BiH ponovi krvavo nasilje'

Nekoliko stotina prosvjednika i u večernjim je satima blokiralo promet u središtu Sarajeva tražeći ostavku vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Do 19 sati kada je istekao rok za podnošenje te ostavke koji su ranije postavili prosvjednici, entitetski premijer Nermin Nikšić nije promijenio odluku koju je donio tijekom sastanaka s predstavnicima prosvjednika u poslijepodnevnim satima kada je kazao kako će se povući tek nakon što bude izabrana nova vlada.

Danas nešto mirnija situacija

Ranije u danu nekoliko stotina sudionika prosvjeda glavnom je gradskom prometnicom krenulo prema sjedištu entitetske vlade u Alipašinoj ulici izvikujući zahtjeve za ostavkom premijera FBiH Nermina Nikšića, ali i svih ministara.

Zgradu vlade Federacije BiH, u čijem je jednom krilu i središnjica Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) čiji je član i premijer Nikšić, osiguravaju pripadnici temeljne i interventne policije federalnog MUP-a.

Oko 14 sati vladin ured za informiranje je priopćio kako je ona u stalnom zasijedanju kao i da sve njene službe funkcioniraju demantirajući istodobno tvrdnje nekih lokalnih medija kako je iz vladina sjedišta ranije tijekom dana iznošena dokumentacija.

Prema informacijama koje prenose lokalni mediji u BiH, u Brčkom se u prvim poslijepodnevnim satima na prosvjedima okupilo više od 500 ljudi. Oni pred zgradom vlade distrikta traže ostavku gradonačelnika Ante Domića.

Ostavku je ipak na zahtjev prosvjednika u ponedjeljak ponudio načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić. Učinio je to nakon okupljanja oko tisuću prosvjednika pred zgradom općine.

Podsjećamo, svi dužnosnici i zaposlenici Predsjedništva Bosne i Hercegovine nešto prije 12 sati napustili su zgradu u središtu Sarajeva u kojoj je sjedište bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Bakir Izetbegović su u jutarnjih satima došli u svoje urede u zgradi koja je teško oštećena vatrom i rušenjem prošlog petka, no na preporuku Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela napustili su je uoči očekivanog okupljanja prosvjednika.

U ravnateljstvu su procijenili kako je u postojećim okolnostima nemoguće jamčiti sigurnost državnom vrhu.

U zgradu su poslani pripadnici interventne policije kako bi je štitili od mogućih novih upada.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uopće se nije pojavio na poslu.

VIDEO Oslobođeni prosvjednik u suzama: 'Momci koji su izašli iz zatvora plavi izlaze, krvavi'

Evakuirani su i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir te svi ostali zaposlenici.

Budimir je potvrdio kako će se tijekom dana sastati s ostalim federalnim dužnosnicima i policijskim čelnicima kako bi razgovarali o sigurnosnom stanju u Federaciji.

Nove prosvjede u Sarajevu najavila je neformalna skupina koja ih je organizirala i u nedjelju, a njihov osnovni zahtjev trenutačno je ostavka vlade Federacije BiH.

Prosvjedi su posredstvom društvenih mreža najavljeni i u Mostaru, no tamošnja je policija upozorila kako ih neće dopustiti jer nisu najavljeni.

Prosvjedi se očekuju i u Livnu, Bugojnu te Bijeljini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene