Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko stotina pripadnika fundamentalne katoličke zajednice u meksičkoj općini Turicato, uništilo je javnu školu.


Članovi zajednice 'Novi Jeruzalem' koji su uništili školu vjeruju da će njihov posjed biti jedino mjesto na Zemlji pošteđeno apokalipse. Vjernicima je zabranjeno korištenje modernih uređaja, a žene ne smiju šminkati, javlja AP.

Vezani članci Radovan Fuchs Fuchs o manjku klima u školama i učenicima koji su kolabirali tijekom ispita: ''Nije opravdanje, ali to su dva slučaja na 32.000 maturanata'' To su bile godine (Foto: izismile.com) Silno su se potrudili da se izdvajaju iz gomile, a danas se samo dobro smiju na svoj račun

Njihovi članovi vjeruju da bi djeca trebala imati religiozno obrazovanje i smatraju da je škola vražje djelo. ’Religiozni fanatizam nije dopustio napredovanje obrazovanja. Oni to argumentiraju riječima da će im doći sotona ako ova institucija ostane kod njih', rekao je Virgilio Almazan Gomez, učitelj koji je radio u uništenoj školi .

Lokalni mediji izvijestili su da su stanovnici preuzeli kontrolu nad osnovnom školom prošlog kolovoza i zahtijevali su da se djeci dopusti da nju pohađaju obučeni u odjeću koja izražava njihovu religioznost, a ne u školske uniforme koje propisuje država.

'U petak su svoj zahtjev izrazili oštećujući školsku zgradu, a potom su je i zapalili', ispričao je Gomez te dodao kako je ondje trenutačno kao u 'ratnoj zoni'.

'Novi Jeruzalem' osnovao je 1973. godine Nabor Cardenas, koji je kasnije postao poznat pod nazivom 'Papa Nabor'. On je preminuo 2008. godine, a borba za njegovog nasljednika izazvala je sukobe u zajednici.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.