Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zalihe crvene tune na Mediteranu smanjene za 48 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapaciteti za izlov crvene tune Mediteranskih zemalja dvostruko su veći od dopuštenog izlova, upozorio je Svjetski fond za prirodu (WWF) pozivajući na deaktiviranje najmanje 200 brodova.

U istraživanju, navodno najpotpunijem dosad izvedenom o ribolovnoj floti Mediterana, WWF navodi da 11 obalnih zemalja raspolaže s potencijalom za ulov blizu 55.000 tona crvene tune godišnje, što je dvostruko više od 28.500 tona koliko dopušta Međunarodno povjerenstvo za zaštitu tune u Atlantiku (CICTA).

Pročitajte i ovo Kruzer Norwegian Viva - 3 Grad na vodi Spektakularan kruzer od 300 metara u zadarskoj luci: Pogledajte kako izgleda i što se sve skriva na njegovoj palubi Slika nije dostupna SDP upozorio na mogući kriminal u ribarstvu 'U uzgoju tune manipulira se količinama i cijenom'

Turska ima najveću flotu, drži WWF, veću od Italije, Francuske, Hrvatske i Libije. Autori izvješća pretpostavljaju da osim Italije, Libija i Hrvatska, ali i Španjolska nisu priznale sve svoje ulove.

Prema WWF-u Mediteranske države trebaju deaktivirati najmanje trećinu brodova, ili 229 od 617, kako bi ostali unutar granica koje je odredila CICTA. Kako bi postigli razinu ulova koju preporučuju znanstvenici, WWF se zalaže za povlačenje 283 brodova, od kojih 58 Europskih zemalja (EU).

Ekološka organizacija drži da bi Turska trebala smanjiti svoju flotu za najmanje 94 posto, Libija za 58, Francuska za 45 i Italija za 36 posto.

Prema WWF-u zalihe crvene tune na Mediteranu su se smanjile za 48 posto u odnosu na početak sedamdesetih godina.

Krajem studenoga europski ministri za ribolov odlučili postrožiti plan zaštite crvene tune i uveli u obvezu za svaku državu da preda vrlo detaljan plan ribolova prije svake kampanje.

Plan predviđa progresivno smanjenje kvote ribolova, ograničenje izlaska na more na šest mjeseci godišnje, povećanje s 10 na 30 kg minimalnog ulovljenog primjerka, kao i pojačanje kontrola kako bi omogućili da se tune reproduciraju.

Cilj je pokušati zakočiti na Mediteranu i Atlantiku brzi pad zaliha te, uz modu sushija vrlo cijenjene vrste.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene