Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Greenpeace je u srijedu zatražio "trenutačni prekid izlova tune i hitne mjere obnove količina kojima prijeti istrebljenje", nakon tromjesječnog istraživanja na Mediteranu.


Ekološka organizacije je u priopćenju ponovila "zahtjev za trenutačnim prekidom izlova tune i prihvaćanje hitnih mjera obnove vrste".

Vezani članci Muškarac je u automobilu prevozio pet kanti morskih trpova U gepeku prevozio pet kanti punih morskih trpova vrijednih više od 40 tisuća kuna Otpad u Jadranu Problem kojeg ne možemo ignorirati: "3000 tona otpada godišnje generiramo u Jadran. Većinu čini plastika"

- Prijeti nam uništenje tune u Mediteranu, rekao je dužnosnik
Greenpeaceove kampanje Sebastian Losada.

Greenpeace drži da su zalihe tune u Mediteranu pred iscrpljenjem radi ilegalnog izlova i lošeg upravljanja.

Međunarodna ekološka organizacija tvrdi da je 2005. ulovljeno oko 50.000 tona tune, ili 56 posto više od legalne kvote određene na 32.000 tona.

Ona je ocijenila da su te razine ilegalnog izlova "usko povezane s pretjeranim kapacitetima uzgajališta tune", koje se nalaze u 11 mediteranskih zemalja, koje prema toj organizacije prelaze za 60 posto legalne kvote.

Tuna uzgojena na tim uzgajalištima, posebice u Španjolskoj, uglavnom je namijenjena japanskom tržištu gdje se 1 kg te ribe prodaje po od 100 do više od 500 dolara.