Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o reformi američkog zdravstva u srijedu je prošao treću i završnu proceduralnu prepreku u Senatu, čime je otvoren put za njegovo povijesno izglasavanje u četvrtak ujutro.


Sa 60 glasova demokrata i neovisnih za, i 39 republikanskih protiv, većinski demokrati su uspješno priveli kraju raspravu o zakonu čije bi financiranje trebalo koštati 871 milijardu dolara u 10 godina.Senatsko glasovanje o zakonu, koji SAD približava univerzalnom zdravstvenom osiguranju kakvo je odavno standard u većini razvijenih zemalja, zakazano je za četvrtak u 7 sati ujutro po istočnoameričkom vremenu.

Demokrati su također odbacili pokušaje oporbenih republikanaca da ospore ustavnost više odredbi zakona, uključujući i ovlast pojedinaca da sami kupuju osiguranje. 'Samo nas nekoliko kratkih koraka dijeli od jedne od najvažnijih odluka Kongresa u nekoliko desetljeća', rekao je čelnik senatske većine Harry Reid, nakon glasovanja.

Pobjeda za američke obitelji

Vezani članci Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres Marjorie Taylor Greene Pucnjavu u školi proglasila lažnom uzbunom, a za požare okrivila svemirski laser: Zastupnički dom uklonio republikanku iz nekoliko odbora

'Danas je izborena pobjeda ...za američke obitelji, za američko gospodarstvo. Amerikanci su pobijedili' rekao je demokratski senator Max Baucus, jedan od najaktivnijih u donošenju zakona o zdravstvu. Do očekivanog izglasavanja zakona na Badnjak i velike pobjede Obamine administracije na glavnom prioritetu njezine unutarnje politike dolazi nakon gotovo godine dana oštrih rasprava i podjela u Kongresu.

Prijedlog zakona koji prihvati Senat, nakon Nove godine treba ići na usklađivanje s prijedlogom koji je u studenom prihvatio Predstavnički dom Kongresa, koji predviđa potrošnju od preko 1.000 milijardi dolara te sadrži javni fond zdravstvenog osiguranja i druge razlike. Demokrati se nadaju da će usklađena verzija zakona biti prihvaćene u oba doma Kongresa i poslana predsjedniku Baracku Obami na potpisivanje, prije njegovog govora o stanju nacije početkom iduće godine. 'Pitanja reforme sustava zdravstvene skrbi više nije ako, nego kada' rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Ako usklađeni zakon prođe kroz Kongres i Obama ga potpiše, to će biti najveće proširenje saveznih jamstava za zdravstvenu skrb od uvođenja programa Medicare i Medicaid, za starije, hendikepirane i siromašne građane, prije više od četiri desetljeća. Kongresne službe su procijenile da će se s novim zakonom zdravsteno osiguranje od 2014. godine proširiti na 31 milijun sada neosiguranih Amerikanaca. Trenutačno u SAD-u oko 47 milijuna građana nema zdravstveno osiguranje od ukupno 308 milijuna stanovnika.

>> Povijesno postignuće Obamine administracije: Prihvaćena reforma zdravstva

Do novih osiguranja došlo bi se velikim proširenjem programa Medicaid, za zdravstvenu skrb o siromašnima, zatim s državnim subvencijama za one koji zarađuju manje od 88.000 dolara godišnje za četvoročlanu obitelj, burzama osiguranja za male poduzetnike i pojedince i drugim mjerama. Plan bi se dijelom financirao iz preusmjeravanja sredstava za program Medicare, dijelom porezom na bogate i na luksuzne police zdravstvenog osiguranja, a kroz 10 godina trebao bi rezultirati smanjenjem proračunskog manjka za oko 130 milijardi dolara. (Hina)