Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustava proračuna

Zadarski vatrogasci nisu dobili plaće pa najavljuju prosvjed, a gradonačelnik poručuje: "Kod mene nitko nije uspio ucjenama ostvariti svoje ciljeve"

Zbog obustave gradskog proračuna, plaće za prosinac nisu dobili zadarski vatrogasci, koji su nakon razgovora u srijedu s gradonačelnikom Brankom Dukićem priopćili da će u ponedjeljak prosvjedovati ako im plaće ne budu isplaćene u petak, a Dukić je poručio da je odluka o nužnom financiranju pri kraju.

Zbog obustave proračuna, plaće za prosinac još nije dobilo više od 800 proračunskih korisnika.

U priopćenju koje je potpisao sindikalni povjerenik Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar Dino Lilić navodi se da će sa zadarskim vatrogascima na provjedu biti cjelokupna Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske.

Kako stoji u priopćenju iz Sindikata vatrogasaca, Dukić je u skladu s očekivanjima. "Na tom sastanku u dugom monologu ponovno pojašnjavao problematiku neisplate plaća, koja je u sadržaju identična dopisu koji je poslan svim gradskim djelatnicima na privatne mail adrese prije nekoliko dana". Iz sindikata ističu da je reakcija na gradonačelnikov monolog bila napuštanje sastanka uz najavu prosvjeda ako u petak plaće ne budu isplaćene.

Pročitajte i ovo Radni Božić - 3 BLAGDANSKA POSLA Dok jedni slave, drugi i na Božić rade, ali ne pada im teško: ''Ljudi su puno srdačniji, pristupačniji, tako da je nekad lakše raditi tih dana''

Priopćenjem se oglasio i gradonačelnik Zadra Branko Dukić u kojemu navodi da je „sindikalne predstavnike upoznao sa zakonskim obvezama i postupcima koje je bilo potrebno izvršiti s obzirom na aktualnu problematiku donošenja i obustave proračuna Grada Zadra za 2023., s naglaskom na proces isplate plaća proračunskim korisnicima, među kojima su i djelatnici JVP-a Zadar.

Istaknuo je kako je pri završetku izrada odluke o financiranju nužnih rashoda kao privremenog akta na tri mjeseca kojim će se osigurati isplate plaća i svih ostalih materijalnih troškova te je najavio isplatu plaća zadarskim vatrogascima i svim ostalim korisnicima gradskog proračuna do petka.

Pročitajte i ovo Branko Đukić Problem u Zadru Muke po proračunu: Zbog blokade gradskog novca zaposleni ostaju bez dohotka? "Upitne su plaće škola, vrtića, vatrogasaca i javnih službi"

Na sastanku, na kojemu su sudjelovali i predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH - podružnica Vatrogastvo Zadar, u kojem je 60 članova iz JVP-a Zadar, bilo je riječi i o nastavku pregovora vezanih uz povećanje plaća zadarskim vatrogascima te ulaganjima u opremu.Za sljedeći tjedan najavljen je i novi sastanak na kojemu će razgovarati o kolektivnom ugovoru, stoji u priopćenju.

Pročelnik za financije Grada Ivan Mijolović upoznao je sudionike sastanka kako je za ovu godinu bilo planirano povećanje plaća za 10 posto i novac za isplatu regresa vatrogascima.

U povodu izjave sindikalnog povjerenika Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar, koji najavljuje prosvjed, gradonačelnik Dukić je poručio kako kod njega nitko nikada nije uspio ucjenama ostvariti svoje ciljeve, pogotovo one političke.

"Nažalost, predstavnici Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar pokušavaju upravo to. Kako drukčije objasniti njihov nastup na sastanku o materijalnim uvjetima vatrogasaca bez ijedne riječi, osim najave prosvjeda i napuštanja sastanka", izjavio je Dukić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene