Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstrože kazniti ili popustiti?

Za 24 sata istječe ultimatum trgovcima, a u vladajućoj koaliciji o mjerama za neposlušne vlada - nesloga: "Nije dobro dolijevati ulje na vatru"

Aktualno Galerija Namirnice - 2 Namirnice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Namirnice - 1 Namirnice - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Foto: DNEVNIK.hr +0 Dario Hrebak Galerija 1/4 >>
Tek nešto više od 24 sata ostalo je do isteka roka koji je Vlada dala domaćim trgovcima da vrate cijene na razinu posljednjeg dana prošle godine.

Otkucava sat do isteka ultimatuma koji je premijer Plenković dao trgovcima. Ako do petka ne snize cijene, Vlada će posegnuti u svoj arsenal. Posebni porez, zamrzavanje cijena, ukidanje poticaja za energiju. Vlada ima puno opcija, ali nisu svi u vladajućoj koaliciji presretni s korištenjem najtežeg oružja u arsenalu.

"Nije dobro dizati nove poreze, nije dobro dolijevati ulje na vatru. Mislim da trebamo naći normalniji model. Pogledajmo samo Mađarsku, tamo je inflacija trideset posto jer se netko igrao s puno intervencija", poručio je Dario Hrebak.

Drugi su pak za rigoroznije mjere.

"Tu sam stvarno spreman dati podršku za najstrože moguće mjere tim ljudima koji voze automobile od nekoliko stotina tisuća eura, a onda onom najsiromašnijem čovjeku, onaj najjeftiniji, najjadniji kruh naplaćuju neopravdano skupo", rekao je Hrvoje Zekanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija da je svima tako Blago njima: Ovo su nove cijene u saborskom restoranu nakon uvođenja eura

Jedna od strogih mjera bilo bi zamrzavanje cijena sto ili čak dvjesto prehrambenih proizvoda. Njihova cijena mogla bi biti vraćena na razinu iz studenog.

Prema izvještajima potrošačkih udruga, kilogram svinjskog mesa u studenom je koštao nešto više od 5,5 eura, a jabuka oko 1,30 eura. Ako bi se Vlada na to odlučila, te bi se cijene vratile. Bijeli kruh opet bi koštao 1,37 eura, a pola kilograma tjestenine 1,66 eura. Oni koji su zaduženi za praćenje kretanja cijena kažu da vlada nema puno izbora.

Pročitajte i ovo Frizerski salon Novi udar na džepove Tko te šiša! Frizeri najavljuju novo povećanje cijena, poznato i za koliko: "Puno je rada na crno"

"Očekivati da će trgovci dobrovoljno smanjiti cijene koje su neopravdano povećali nije realno tako dugo dok je profit i dobit koju oni ostvaruju neopravdanim povećanjima cijena veća od moguće sankcije koja bi im mogla biti izrečena za takav postupak", rekla je Sanja Keretić.

Planiraju li smanjiti cijene ili riskirati moguće sankcije, trgovci ne otkrivaju, no kritike Vladinih najava zato dolaze iz oporbe.

"Moj susjed Zdravko, koji je frizer, uručio mi je jedan račun i rekao: 'Sljedeći tjedan imate aktualac pa daj Andreju Plenkoviću da provjeri imam li ja ispravne cijene ili ih trebam sniziti ili povećati, koliko da naplaćujem bojenje, koliko pramenove. Nek' lijepo sve određuje Andrej Plenković'", rekla je Sandra Benčić.

Hoće li odrediti i ako hoće, po kojoj cijeni? Znat će se čim Vlada dobije izvještaj Državnog inspektorata o nadzoru poduzetnika. Možda već - u petak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene