Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazala istraga

ZAKLJUČAK SUDA Vladimir Putin vjerojatno odobrio ubojstvo Litvinjenka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najavama, za smrt bivšeg ruskog špijuna Alexandera Litvenenka mogao bi biti optužen Kremlj, a u službenom izvješću nalazi se i ime ruskog predsjednika Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno je odobrio rusku obavještajnu operaciju u svrhu ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, zaključio je sudac koji je je vodio britansku istragu ubojstva počinjenog 2006. godine u Londonu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Postojao je osobni antagonizam između Litvinjenka i Putina, a članovi njegove administracije imali su motiv za to ubojstvo, pokazala je istraga. Kremlj je uvijek negirao bilo kakvu umiješanost.

Litvinjenko (43) je bio otvoreni kritičar Putina i pobjegao je iz Rusije 2000. godine. Pred kraj života dobio je britansko državljanstvo. Otrovan je radioaktivnim polonijem-210 koji mu je stavljen u čaj u jednom londonskom hotelu i ubrzo je umro. Nakon njegove smrti otkrilo se da je radio za britansku tajnu službu MI6.

Otrovala su ga dvojica Rusa - Andrej Lugovoj, negdašnji KGB-ov zaštitar koji je postao zastupnikom, i Dmitrij Kovtun, također bivši ruski agent, navodi se u izvješću suca Roberta Owena. Oba muškarca negirala su svoju umiješanost u ubojstvo.

Sudac je rekao da su dvojica osumnjičenih vjerojatno djelovala u skladu s naređenjima ruske obavještajne službe FSB-a. Izdvojivši tadašnjeg šefa FSB-a Nikolaja Patruševa zajedno s Putinom, sudac je napisao u izvješću na 300 stranica: "Uzimajući u obzir sve dokaze i analize koje su mi bili dostupni, zaključujem da je operaciju FSB-a za ubojstvo Litvinjenka vjerojatno odobrio Patrušev i također predsjednik Putin."

Komentirajući izvješće, Lugovoj je izjavio da su optužbe protiv njega "apsurdne", izvijestio je Reuters.
Litvinjenkova udovica Marina izjavila je da je "vrlo zadovoljna" izvješćem, prenosi BBC.

"Riječi koje je moj suprug izrekao na samrtnoj postelji, kada je optužio Putina, dokazao je engleski sud", rekla je ona ispred londonskog Visokog suda. Pozvala je britanske vlasti da protjeraju sve ruske obavještajce, nametnu gospodarske snakcije i uvedu zabrane putovbanja za pojedince, uključujući Putina.

U intervjuu za ruski program BBC-a nedugo prije smrti Litvinjenko je rekao da je istraživao ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovske. Litvinjenko je napisao knjigu u kojoj je ustvrdio da je bombaški noćni napad na stambeni blok u Moskvi 1999., u kojemu je poginulo 300 ljudi, organizirao Putin kako bi mogao optužiti čečenske pobunjenike, vojno napasti Čečeniju i na valu patriotizma postati predsjednik.

Moskovski Kremlj bi mogao odgovarati za ubojstvo ruskog špijuna, Alexandera Litvinenka, a ime ruskog predsjednika, Vladimira Putina dio je službenog izvješća o istrazi o ubojstvu ruskog špijuna koji je otrovan radioaktivnim tvarima, prema prvima naavama sadržaja službenog izvješća.

U zaključku službenog izvješća stoji da su upravo agenti Rusije odgovorni za smrt disidenta Litvenenka koji je pobjegao u London gdje je umro od posljedica trovanja radiokativnim tvarima. Očekuje se da će britanska vlada pokrenuti postupak za izručenje dvojice osumnjičenih Andreya Lugovoya i Dmitrya Kovtuna Velikoj Britaniji.

Alexander Litvinenko popio je šalicu čaja u kojoj se nalazila velika količina Polonija, iznimno radioaktivnog sastojka,u Millennium hotelu u Londonu u studenom 2006. godine. Tri tjedna kasnije umro je u londonskoj bolnici. Bio je veliki kritičar ruskog predsjednika Putina, a radio je za britanski MI6, piše The Independent.

Britanski političari žestoko su reagirali na informacije o mogućim imenima koja se spominju u izvješću, kazavši kako, ukoliko se ove informacije pokažu istinitima, Velika Britanija mora reagirati te se dugačije posaviti prema Rusiji koja 'nastavlja s hladnoratovskom potragom za špijunima i provodi ubojstva', kako je rekao britanski diplomat Ministarstva vanjskih poslova, Tim Farron. (M.G./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene