Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procijenjena je na 100 milijuna eura

Jedna od najranijih Van Goghovih slika prodana za milijunski iznos

Rijetka slika Van Gogha prodana za nekoliko milijuna eura
Rijetka slika Van Gogha prodana za nekoliko milijuna eura Foto: ROB ENGELAAR / ANP / AFP
Jedno od najranijih djela nizozemskog slikara prodano je na prestižnom sajmu, a kupio ga je muzej izvan Europske unije.

Jedna od prvih slika Vincenta van Gogha prodana je za nekoliko milijuna eura na prestižnom sajmu umjetnosti u Nizozemskoj, objavili su u nedjelju njezin bivši vlasnik i nizozemski mediji.

Slika "Glava seljanke s bijelom kapicom" ponuđena je za 4,5 milijuna eura na Europskom sajmu umjetnosti, poznatijem kao TEFAF u Maastrichtu na jugu zemlje. Sajam je otvoren do 14. ožujka.

"Prodana je muzeju izvan Europske unije", rekao je Bill Rau, ravnatelj Galerije M.S. Rau, jedne od najvećih i najpoznatijih galerija u Sjedinjenim Državama sa sjedištem u New Orleansu, koja je dala sliku na prodaju.

"Ne možemo govoriti o cijeni", rekao je Rau za AFP.

Prema nizozemskoj nacionalnoj novinskoj agenciji ANP, cijena je "bila jednaka početnoj prodajnoj cijeni".

Van Gogh je naslikao ovu sliku oko 1884. dok je živio s roditeljima u gradu Nuenenu na jugu Nizozemske. Na istom mjestu 1885. godine naslikao je svoju poznatu sliku "Jedači krumpira".

Radovi Maneta, Rubensa i Rodina među brojnim su izloženim djelima, ali neosporne su zvijezde sajma slike Van Gogha "Glava seljanke s bijelom kapicom" i Kandinskog "Murnau s crkvom II".

Naslikano 1910. godine, to remek-djelo Kandinskog prodano je prošle godine Sotheby's u Londonu za rekordni iznos od 45 milijuna dolara.

Trgovac umjetninama Robert Landau, koji je kupio sliku, nije želio otkriti prodajnu cijenu, ali je za AFP rekao da je djelo nedavno procijenjeno na "100 milijuna eura".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene