Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zürich na prvom mjestu po kvaliteti življenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski grad Zürich, drugu je godinu zaredom, prema istraživanju kvalitete života njegovih građana, na prvome mjestu svjetskih gradova u kojima se odlično živi, podaci su francuskog Kraljevskog instituta za istraživanja Mercer.

Među prvih nekoliko uglavnom su europski i australski gradovi, a posljednje mjesto uvjerljivo zauzima Bagdad. Drugo mjesto zauzima još jedan švicarski grad - Ženeva, treće dijele Vancouver i Beč, a četvrto Auckland i Duesseldorf.

Pročitajte i ovo Čokolada nove inačice inflacije Plaćate skuplje, a proizvod nije isti kao nekada? Trgovci imaju dva trika kojima vas varaju Slika nije dostupna Bečka škola A nagrada za najbolje mjesto na svijetu ide...

Na dnu ljestvice su afrički gradovi, među kojima Brazzaville (214. mjesto), Bangui (213.) i Kartum (212.)

Pariz je po kvaliteti života zauzeo tek 33. mjesto. Istraživanjem,
čiji je cilj 'pomoći vladama i velikim međunarodnim tvrtkama u dodjeli mjesta službovanja njihova osoblja', obuhvaćeno je 215 svjetskih gradova. 

Istraživanje se temelji na 39 kriterija, među kojima su politički i ekonomski faktor, zatim faktor očuvanja okoliša, sigurnost, zdravstvena sigurnost i higijenski uvjeti, pitanje obrazovanja,
prijevoza i javnih službi.

Mercer HRC ove je godine uveo dodatne kriterije, koji se temelje isključivo na stanje u zdravstvu i higijeni. U tim je kategorijama na čelu popisa kanadski grad Calgary, a na dnu azerbejdžanski Baku.

Gotovo polovina od prvih 30 gradova na ljestvici u spomenutoj
kategoriji nalazi se u zapadnoj Europi, uglavnom zbog problema s industrijskim zagađenjem, unatoč tomu što su liječničke službe i medicinski uvjeti u njima među najboljima u svijetu. Na primjer, šesto mjesto u toj kategoriji dijele Oslo, Stockholm i Zürich.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene