Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarski grad Zürich, drugu je godinu zaredom, prema istraživanju kvalitete života njegovih građana, na prvome mjestu svjetskih gradova u kojima se odlično živi, podaci su francuskog Kraljevskog instituta za istraživanja Mercer.


Među prvih nekoliko uglavnom su europski i australski gradovi, a posljednje mjesto uvjerljivo zauzima Bagdad. Drugo mjesto zauzima još jedan švicarski grad - Ženeva, treće dijele Vancouver i Beč, a četvrto Auckland i Duesseldorf.

Vezani članci Zagreb u magli - 5 U vrhu neslavne ljestvice: Zagreb je opet jedan od gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu Slika nije dostupna A nagrada za najbolje mjesto na svijetu ide...

Na dnu ljestvice su afrički gradovi, među kojima Brazzaville (214. mjesto), Bangui (213.) i Kartum (212.)

Pariz je po kvaliteti života zauzeo tek 33. mjesto. Istraživanjem,
čiji je cilj 'pomoći vladama i velikim međunarodnim tvrtkama u dodjeli mjesta službovanja njihova osoblja', obuhvaćeno je 215 svjetskih gradova. 

Istraživanje se temelji na 39 kriterija, među kojima su politički i ekonomski faktor, zatim faktor očuvanja okoliša, sigurnost, zdravstvena sigurnost i higijenski uvjeti, pitanje obrazovanja,
prijevoza i javnih službi.

Mercer HRC ove je godine uveo dodatne kriterije, koji se temelje isključivo na stanje u zdravstvu i higijeni. U tim je kategorijama na čelu popisa kanadski grad Calgary, a na dnu azerbejdžanski Baku.

Gotovo polovina od prvih 30 gradova na ljestvici u spomenutoj
kategoriji nalazi se u zapadnoj Europi, uglavnom zbog problema s industrijskim zagađenjem, unatoč tomu što su liječničke službe i medicinski uvjeti u njima među najboljima u svijetu. Na primjer, šesto mjesto u toj kategoriji dijele Oslo, Stockholm i Zürich.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju