Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bečka škola

A nagrada za najbolje mjesto na svijetu ide...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle godine Beč je zauzeo vrh liste gradova s najboljom kvalitetom života. Može li austrijska prijestolnica još jednom ostaviti čitav svijet iza sebe? Jawohl.

Prema istraživanju globalne konzultantske kuće Mercer, Beč je opet pobijedio na temelju 39 raznih faktora razvrstanih u 10 kategorija, kao što su politička stabilnost, bankarske usluge, škole, restorani pa čak i zabilježene prirodne katastrofe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovoljan je jedan poziv Nema potrebe da stari automobili završe u prirodi ili trunu po dvorištima: Pogledajte kako na njima možete zaraditi Slika nije dostupna 370 km od Zagreba Najbolji grad na svijetu je... Nama veoma blizu

I taj je dio našeg planeta definitivno najpoželjnije mjesto za život: među prvih deset gradova, sedam ih je iz Austrije, Švicarske i Njemačke. Naime, iza Beča, drugo i treće mjesto zauzeli su Zürich i Geneva, Düsseldorf je na 6. mjestu, a Frankfurt i München dijele 7.

Od američkih gradova najbolje je plasiran Honolulu i to tek na 31. mjestu, dok iza njega slijede San Fransisco (na podjeli 32. mjesta s australskim Adelaideom), Chicago i Washington zajednički dijele 45. mjesto, a New York je zauzeo 'počasno' 49. mjesto. Zanimljivo je da je upravo New York poslužio kao 'etalon' prema kojem su se uspoređivali svi drugi gradovi.

Razina kvalitete života nastavlja se povećavati i u gradovima istočne Europe. Tako je Prag na 70. mjestu najbolje plasirani istočnoeuropski grad. Budimpešta je zauzela 73., a Ljubljana 77. mjesto.

Smisao ove liste, nažalost, nije zagovaranje prava na kvalitetniji život, nego treba poslužiti vladama i vodećim tvrtkama pri izračunu troškova života kada svoje ljude šalju živjeti i raditi u te gradove.

Uz listu vezanu za kvalitetu života, Mercer je priredio i listu gradova po ekološkim kriterijima, kao što su dostupnost pitke vode, odvoz smeća, sustav kanalizacije, zagađenje zraka i javni prijevoz. Vrh te liste zauzeo je kanadski Calgary, a slijede Honolulu i Ottawa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene