Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spikom na spiku

Yukos tuži Rusiju za 100 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Europskom sudu za ljudska prava počelo je saslušanje u postupku koji je urušeni ruski naftni div Yukos pokrenuo protiv ruske vlade.

'Demontiranje' Yukos-a počelo je 2002. godine, nakon optužbi za utaju poreza, a završeno je 2007. likvidacijom svojedobno najveće ruske tvrtke, čiji odvjetnici tvrde da su žrtve ruskih vlasti i nezakonitog istiskivanja iz posla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži se da se utvrdi odgovornost države Slučaj Jagode i Ivice i na Europskom sudu Slika nije dostupna Masakr u Katinskoj šumi Poljska se uključila u tužbu protiv Rusije

Prijava Yukos-a Europskom sudu datira još iz 2004. godine, u kojoj su na ime odštete zatražili 98 milijardi dolara. Utemeljitelj i bivši vlasnik Yukos-a, Mihail Hodorkovski, osuđen je 2005. na osam godina zatvora zbog utaje poreza i 'drugih nedjela'.

Konicidentno, s pokretanjem postupka Strasbourgu, i Hodorkovski je opet izašao pred suca, ovaj put pod optužbom za pronevjeru i pranje novca. Bude li osuđen, prijeti mu sljedećih 15 godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene