Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masakr u Katinskoj šumi

Poljska se uključila u tužbu protiv Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužbi poljskih građana protiv Rusije za masakr časnika u Katinskoj šumi 1940. godine službeno se priključila i poljska vlada.

Tužbu je u kolovozu 2009. pred Europskim sudom za ljudska prava podiglo 13 Poljaka, rođaka žrtava. Poljska vlada je sada objavila da je zatražila status 'treće strane'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kršenje obiteljskih prava Europski sud odbio zahtjev Ane Magaš za tužbu protiv RH Slika nije dostupna Sve širi europski konsenzus Eurospki sud: Istospolni brak nije univerzalno pravo

Kad je predana tužba, sud je Rusiji dao rok do 19. ožujka da se očituje o optužbama za ponižavanje i poricanje prava na život, koje jamči Europska povelja o ljudskim pravima.

>> Rusi odgovorni za genocid u Ukrajini?

Poljska već dugo vremena osuđuje akciju zloglasne sovjetske tajne policije NKVD kao genocid, što Rusija poriče. U Katinskoj šumi u Rusiji je ubijeno više od 22.000 časnika i činovnika, koji su neko vrijeme držani kao ratni zarobljenici. Kasnije su svi pobijeni pokopani u masvonim grobnicama.

Rusija ne dopušta pristup dokumetima iz Staljinovog razdoblja povezanim s tim slučajem, tvrdeći da je u pitanju državna tajna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene