Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava podnijeli su u ime Jagode i Ivice, djece koju su zlostavljali roditelji, Europskom sudu za ljudska prava zahtjev kojim se traži da se utvrdi odgovornost države za kršenje prava djece na slobodu od mučenja i drugih oblika zlostavljanja, prava na obiteljski i privatni život i prava na efikasni pravni lijek te da im dosudi pravednu novčanu naknadu.


'Smatramo da je država propustila poduzeti sve mjere kako bi spriječila i zaustavila zlostavljanje djece te da je propustila učinkovito istražiti povrede i kazniti počinitelje', ističe se u današnjem priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Eurospki sud: Istospolni brak nije univerzalno pravo Slika nije dostupna Yukos tuži Rusiju za 100 milijardi dolara

>> Zlostavljana djevojčica još godinu dana kod udomitelja?

Dodaje se da se propusti očituju na nekoliko razina: neučinkovitoj mjeri nadzora, propustu da se djeca pravodobno izdvoje iz obitelji nakon sumnji na seksualno nasilje, ograničavanju državnog odvjetništva samo na progon oca, i to samo zbog kaznenog djela prisilnoga spolnog odnosa s Jagodom iako je sud utvrdio da je djevojčica bila i fizički zlostavljana, sumnji na zlostavljanje Ivice itd.

U priopćenju se ističe kako drže da je predmet iznimno važan jer, osim što traži ocjenu učinkovitosti sustava zaštite prava djece od seksualnog zlostavljanja u obitelji u Hrvatskoj, postavlja i pitanje trećih osoba koje zastupaju djecu kad se ne može očekivati da će njihove interese zastupati roditelji i zakonski zastupnici. (Hina)